Predstavitev reprezentace v turnem smučanju

Začetki turnega smučanja segajo v prazgodovino. S pomočjo smuči so si ljudje takrat pomagali premagovati dolge razdalje predvsem v polarnih in gorskih predelih. Prvi zametki tekmovalnega turnega smučanja segajo v prvo polovico 20. stoletja, ko so se na tekmovanjih merili predvsem vojaki. Tovrstna tekmovanja so bila pogosta predvsem v alpskem svetu in imajo že več kot 50 letno tradicijo. V Sloveniji štejemo za prvo turnosmučarsko preizkušnjo Triglavski smuk, ki je bil organiziran pod okriljem Zimskošportne zveze leta 1927. Za razvoj tekmovalnega turnega smučanja imajo zaslugo predvsem gorski reševalci, ki so se udeleževali različnih tekem v tujini in so potem podobne tekme začeli organizirati tudi sami. Za prvo tekmo v tekmovalnem turnem smučanju lahko štejemo turnosmučarsko tekmovanje na Golteh že leta 1985. Po ustanovitvi Komisije za tekmovalno turno smučanje pri PZS leta 2002 pa se je začel razcvet in bolj množično udejstvovanje.

tekmovanje_v_turnem_smucanju_2_arhiv_kgs

Načrti za sezono 2021/2022
V sezoni 2021/2022 je naš glavni cilj evropsko prvenstvo v Španiji, kjer ciljamo na uvrstitev med 10 najbolj uspešnih nacij. V kategoriji članov in kadetov uvrstitev med 5 in med juniorji uvrstitev med 3 najboljše v disciplini vzpon. V disciplini šprinti je naš cilj uvrstitev v polfinale, med 12. najboljših. Nastopili pa bomo tudi v vseh ostalih disciplinah (posamično, ekipno in pari), kjer bomo poskušali izboljšati rezultate od prejšnjih sezon.

Načrtujemo nastope na naslednjih mednarodnih tekmovanjih:

  • Od 15. do 19. decembra 2021 se bomo udeležil uvodne tekme svetovnega pokala Adamello v Pontedilegno Tonale (ITA). Planiramo nastop dveh tekmovalcev.
  • Od 14. do 16. januarja 2022 se bomo udeležil tekme svetovnega pokala Comapedrosa v Ariansal, La Massana (AND). Planiramo nastop štirih tekmovalcev.
  • Evropsko prvenstvo poteka od 9. do 13. februarja 2022 v Boi Taull (SPA). Planiramo nastop dveh članov, ene članice, enega mlajšega člana, enega juniorja in enega kadeta.
  • Od 16. do 19. mareca 2022 se bomo udeležil tekme svetovnega pokala Madonna di Campiglio (ITA). Planiramo nastop štirih tekmovalcev.
  • Od 5. do 9. aprila 2022 se bomo udeležil zaključne tekme svetovnega pokala Flaine v Grand Massif Haute Savoie (FRA). Planiramo nastop štirih tekmovalcev.Mednarodna zveza IMSF je v sezoni 2021/2022 zagotovila live streaming prenose vseh tekem, v sodelovanju z televizijo Eurovision sport (EBU)

Vizija
V obdobju med 2021-2024 bomo izvajali nacionalni projekt popularizacije turnega smučanja med mladimi »Šolar na turne smuči«. Eden izmed glavnih ciljev projekta je formiranje konkurenčne mladinske turnosmučarske reprezentance in posledično imeti tekmovalke in tekmovalce v vseh kategorijah (kadetov, juniorjev, mlajših članov in članov).

V sezoni 2022/2023 je naš cilj, da se reprezentanca poveča na osem članov. V sezoni 2023/2024 na 10 in v predolimpijski sezoni 2024/2025 na 12 članov.

Dolgoročni cilj slovenske turnosmučarske reprezentance je nastop na zimskih olimpijskih igrah v Italiji v Bormiu leta 2026, kjer bo tekmovalno turno smučanje prvič del olimpijske družine. Na igrah bo nastopilo 24 športnikov in 24 športnic iz celega sveta.

Podeljenih bo 5 kompletov medalj:

  • Šprint in posamično: moški
  • Šprint in posamično: ženske
  • Štafeta: mešano


tekmovanje_v_turnem_smucanju_arhiv_kgs

Možnosti sodelovanja
Različnim podjetjem in posameznikom ponujamo številne možnosti sodelovanja. Vabljeni k ogledu pripravljenih paketov in k podpori razvoja slovenskega tekmovalčnega turnega smučanja. Vašega klica ali pisma bomo zelo veseli.

PDF Predstavitev reprezentance in paketov sponzorskega sodelovanja