Člani reprezentance v turnem smučanju

V letu 2021 je slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju sestavljena iz šestih športnikov, dveh trenerjev in selektorja.

Luka Kovačič je najboljši turni smučar v letu 2020 in je kategoriziran profesionalni športnik s perspektivnim razredom. Kategorizacijo je pridobil z osvojenim 4. mestom na evropskim prvenstvom v Italiji, Etna 2018, v kategoriji mlajših članov. Na svetovnem prvenstvu v Comapedrosi v Andori 2021 pa je med člani v disciplini vzpon osvojil 12. mesto in v disciplini posamično 16. mesto. Na tekmah državnega prvenstva je najbolj uspešen med vsemi tekmovalci v vseh disciplinah.

Luka Mihelič je drugi najboljši član in kategoriziran športnik z državnim razredom. Kategorizacijo je pridobil z osvojenim 2. mestom na državnem prvenstvu v vzponu v Mariboru. V poletni sezoni je zelo uspešen v vertikal tekih, kjer je v letu 2021 na avstrijskem državnem prvenstvu osvojil 3. mesto.

Tine Habjan je kategoriziran športnik z državnim razredom. Kategorizacijo je pridobil z osvojenim 3. mestom na državnem prvenstvu v šprintih na Golteh. Na svetovnem prvenstvu v Comapesdrosi je s slovensko reprezentanco osvojil 7. mesto.

Klemen Španring je kategoriziran športnik državnega razreda, ki je na svetovnem prvenstvu v Andori 2021 v disciplini vzpon osvojil odlično 8. mesto. S tem rezultatom je zelo presenetil, saj se je s tekmovalnim turnim smučanjem začel ukvarjati tri mesece pred svetovnem prvenstvu v Andori. Klemen je najbolj perspektivni gorski tekač v Sloveniji, ki je dosegel številne odmevne rezultate v mednarodnem merilu.

Maj Pritržnik je najuspešnejši kadet, ki je z eno leto starejšimi sovrstniki na svetovnem prvenstvu v Andori 2021 dosegel v disciplini vzpon 21. mesto., v šprintih pa 22. mesto. Maj je v svoji kategoriji eden izmed najbolj perspektivnih gorskih tekačev.

Karmen Klančnik Pobežin je naša edina članica v reprezentanci. Je kategorizirana športnica državnega razreda in serijska zbirateljica državnih naslovov v vseh disciplinah. V zadnjih treh letih je postala tudi mamica dveh otrok in zato ni prisotna na mednarodnih tekmah.


Nejc Kuhar je najuspešnejši slovenski turni smučar v vsej zgodovini. Na tekmi svetovnega pokala 2012 na Etni (Sicilija) je osvojil 5. mesto, na svetovnem prvenstvu v Piancavallu 2011 pa 8. mesto. Oba rezultata je dosegel v disciplini vzpon. Na domačih tekmah je bil serijski zbiralec državnih naslovov. Svojo zelo uspešno tekmovalno kariero je leta 2019 tudi zaključil. Z reprezentanco sodeluje, kot trener in strokovni sodelavec.

Iztok Cukjati je več kot 10 let vodil slovensko reprezentanco v turnem smučanju. Je strokovnjak za višinske priprave in reprezentanci pomaga kot strokovni sodelavec in trener. Po poklicu je športni pedagog zaposlen, kot samostojni podjetnik.

Robert Pritržnik je selektor slovenske turnosmučarske reprezentance in načelnik Komisije za gorske športe pri PZS. Je še vedno registriran tekmovalec, ki si za največji uspeh lahko šteje naslov državnega prvaka v parih leta 2019. Po poklicu je športni pedagog zaposlen v OŠ Vitanje.


Na lanskem svetovnem prvenstvu v Comapedrosi v Andori je slovenska reprezentanca dosegla največji ekipni uspeh, ko je v tekmovanju narodov zasedla odlično 11. mesto. Omenjena uvrstitev predstavlja največji uspeh slovenske turnosmučarske reprezentance v zgodovini.

kgs_pzs_turno_smucanje_reprezentanca_2021