Novice

Prikazano: 1 - 20 od 839 zapisov

Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi | zgibanka

Planinska zveza Slovenije je v okviru projekta Vrh Julijcev pripravila novo zgibanko Spoštljivo in odgovorno obiskovanje gora pozimi, s katero pojasnjujemo razloge, ki so pomembni za varstvo vrst v gorah in hkrati nagovarjamo obiskovalce gora, kako se vesti v gorah pozimi. Držimo se označenih in ustaljenih poti ali prog. Izogibamo se predelom, ki jih živali uporabljajo za počivanje in prehranjevanje. Pomembno je, da ne povzročamo nepotrebnega hrupa, če nas spremlja pes, pa naj bo vedno na povodcu.

Zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki

Najbolj priljubljene turnosmučarske poti na širšem območju Pokljuke potekajo v bližini mirnih območij za belko, divjega petelina, ruševca in gamsa, zato je Planinska zveza Slovenije s partnerji projekta VrH Julijcev pripravila zemljevid priporočenih turnosmučarskih poti na Pokljuki, na katerih boste živalim zagotavljali večjo mero miru.

Gregor Šegel na robu finala na 2. tekmi EP v lednem plezanju

V soboto, 2. decembra, se je v Brnu na Češkem odvila druga tekma v seriji evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju v sezoni 2023/24. Tekma je doživela rekordno udeležbo, na štartni listi je bilo kar 72 tekmovalcev in 35 tekmovalk iz 18 držav. Slovenske barve je zastopala šesterica, med katerimi se je najvišje zavihtel Gregor Šegel, ki je le za las zgrešil finale, odlično plezanje v kvalifikacijah sta pokazala tudi Nadja Korinšek in Miha Guna.

Planinska članarina 2024 - tradicija, ponos, varnost!

Skoraj polovica zneska plačane članarine je namenjen izbranemu planinskemu društvu ali klubu. S preostankom financiramo različne programe Planinske zveze Slovenije in krijemo stroške članskega zavarovanja. Upamo, da boste čim večkrat koristili tudi mnoge članske ugodnosti - popust za prenočevanje v planinskih kočah, popust pri nakupih planinske opreme ali vstopnice. Srečno (v gorah)!

Rea Kolbl in Klemen Španring do največjega slovenskega uspeha v mešanih štafetah v SP

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju je uspešno začela tekmovalno sezono. Na prvi tekmi svetovnega pokala, ki je bila 25. in 26. novembra v Val Thorensu v Franciji, sta Rea Kolbl in Klemen Šnaring v mešani štafeti osvojila odlično 9. mesto, kar je največji slovenski uspeh v tej disciplini. V šprintih sta se uvrstila na 41. oz. 52. mesto.

Slovenska četverica na prvi tekmi EP 2023 v lednem plezanju

V soboto, 25. 11. 2023, je na Slovaškem v Žilini potekala prva od petih tekmovanj letošnjega evropskega pokala v lednem plezanju. Udeležba je bila, kot opazno v zadnjih letih, ponovno zelo številčna, in sicer kar 55 tekmovalcev in 23 tekmovalk iz 16 držav. Slovenska ekipa je štela štiri člane, in sicer Gregor Šegel (AO Ljubljana Matica), Miha Guna (AO Rašica), Blaž Grad (AO Nova Gorica) ter debitant in najmlajši član slovenske ekipe Urban Bečan (AO Domžale).

Skrivnostne Karnijske Alpe | Slovenski knjižni sejem

Vodnik Karnijske Alpe: Med Julijci in Dolomiti Vladimirja Habjana in Irene Mušič Habjan je s 100 opisanimi izleti slikovita enciklopedija Karnijcev, v to skrivnostno gorovje – in v Dolomite, na Tirolsko in avstrijsko Štajersko – pa nas popelje tudi vodnik Čez planke s turnimi smučmi Tomaža Hrovata. Vabljeni na predstavitev knjig in pogovor z avtorji na Slovenskem knjižnem sejmu - v četrtek, 23. novembra, ob 12. uri na Pisateljskem odru na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Maja Šuštar in Marko Guna zmagovalca 1. tekme SHS-pokala v lednem plezanju

V soboto, 11. novembra 2023, je bila v Zagrebu na Hrvaškem prva tekma slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju v sezoni 2023/24. Ob resda malce manjši tekmovalni zasedbi so se že v začetku sezone izkazali slovenski tekmovalci: Maja Šuštar in Marko Guna na prvem, Marta Krejan Čokl na drugem in Miha Guna na tretjem mestu.

Za lepše in varnejše turne smuke | nov turnosmučarski priročnik

Vedno večja skupnost turnih smučarjev ima po dolgih letih premora končno pred seboj nov, moderen in strokoven priročnik o turnem smučanju. Tone Golnar je vanj vključil čisto vse - od tehnike smučanja in vzpenjanja, do predstavitve opreme in med turo pretečih nevarnosti. Na kratko - priročnik o turni smuki od A do Ž za vsakega ljubitelja belih gorskih strmin.

RAZPIS I Plezalni tabor Zasavje 2023 – plezanje z orodji

Namen tabora je spoznavanje s plezalno disciplino (kot samostojno disciplino ali kot trening za zimski alpinizem), plezanje z orodji (drytooling) v zasavskih plezališčih, druženje plezalk in plezalcev, ki jih ta zvrst plezanja navdušuje, ter prenos znanja in izkušenj na (mlajše) plezalce.

Turnosmučarski tabor za mlade - Planica in Rogla

Tabor, ki bo od 13. do 15. oktobra v Planici in od 1. do 3. decembra na Rogli, je namenjen kandidatom za vstop v tekmovalno turno smučanje. Vsi udeleženci imajo možnost izposoje tekmovalne turne in tekaške opreme. Tabor bodo vodili izkušeni vaditelji turnega smučanja. Prijave do 6. oktobra 2023!

Odprt je razpis za športne štipendije za leto 2023/24

Študijsko leto je pred vrati, šolsko pa že v polnem teku. Vse (bodoče) štipendiste OKS-ZŠZ obveščamo, da je odprt razpis za pridobitev oz. podaljšanje športne štipendije za leto 2023/24. Rok za oddajo vlog in vseh potrebnih dokazil je 12. oktober 2023.

Uspešen turni smučar Maj Pritržnik postal športnik šole

Maturant Maj Pritržnik iz Dobrne pri Celju navdušuje s svojim izjemnim talentom in vztrajnostjo v športu, hkrati pa uspešno usklajuje zahtevno šolsko izobraževanje. Osemnajstletni dijak I. gimnazije v Celju je nedavno prejel naziv športnik šole za individualne športe zaradi izjemnih dosežkov v atletiki, turnem smučanju in gorskem teku.