Slovensko-hrvaško-srbski pokal v lednem plezanju prvič na srbskih tleh

V soboto, 4. novembra 2017, je v Ovčar Banji v Srbiji potekalo prvo kolo Odprtega Slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju v tekmovalni sezoni 2017/2018. Šlo je za prvo tovrstno prireditev v Srbiji, katero je organizirala Komisija za drytooling in tekmovalno ledno plezanje Planinske zveze Srbije in Klub ekstremnih športov Armadillo iz Čačka.
Nekoliko slabša udeležba, a zato nič slabša družba. Foto: arhiv KGŠ PZS
S pripravami na tekmovanje so začeli že sredi poletja, ob pomoči enega od vodilnih hrvaških lednih plezalcev Mariota Musulina, ki je s svedrovci opremil potencialne linije za tekmovalne smeri. Smeri je kasneje za tekmovanje pripravil in označil domačin Petar Šunderić iz Čačka.

Tekmovanja se je udeležila okrnjena ekipa slovenskih tekmovalcev, še bolj okrnjeno zasedbo pa so v ogenj poslali Hrvati, iz obeh držav se jih je nabralo komaj za en avto. Tekmovalci in tekmovalke so se preizkusili v dveh kvalifikacijskih in eni finalni smeri, pod budnim očesom slovenskega sodnika za tekmovalno ledno plezanje, Branka Ivaneka. V kvalifikacijah je med najboljšimi odločal čas do vrha. Pri moških je v prvi kvalifikacijski smeri izrazito povedel Mario Musulin, kateremu pa sta se v drugi kvalifikacijski smeri nevarno približala slovenski debitanat na tekmovanju v lednem plezanju Jaka Hrast (AO Domžale) ter Zagrebčan Marko Petrunić. Izvrstno plezanje je že v kvalifikacijah pokazal tudi drugi slovenski debitant Edvin Nepužlan (AO Železničar). Pri ženskah je s kvalifikacijskima smerema najhitreje opravila Slovenka Maja Šuštar (AO Domžale) pred drugouvrščeno Antonino Brdarić in tretjo Katarino Manovski iz Srbije.V finalu je sledil dramatičen razplet. Najprej so nastopile ženske, kjer se je Maji Šuštar kmalu po začetku smeri odlomila klina na cepinu in je komaj zadržala vodstvo pred zasledovalkama iz Srbije. Pri moških je glavni favorit Mario Musulin, ki je nastopil kot zadnji, zaradi slabo zataknjenega cepina padel kmalu po prvem vpenjanju. Zmaga je tako odšla v slovenske roke, prvo mesto je osvojil Jaka Hrast, drugi je bil Hrvat Marko Petrunić, tretje mesto pa je bilo ponovno slovensko, osvojil ga je Edo Nepužlan. Jaka Hrast je svoj uspeh ob debitanti udeležbi tekem v lednem plezanju pokomentiral takole: »Zmage na tekmi nisem pričakoval. Sem je pa vesel, zlasti ker sta ledno plezanje in drytooling moji najljubši plezalni disciplini, pa tudi sproščeno in pozitivno vzdušje na ledno plezalnih tekmah me zelo motivira za nadaljnjo udeležbo.«

Tekmovanju je sledila podelitev priznanj in bogata pogostitev, po kateri je predsednica Komisije za drytooling in tekmovalno ledno plezanje Planinske zveze Srbije tekmovanje ocenila s sledečimi besedami: »Planinska zveza Srbije je letos dobila čast, da prvič organizira tekmo Odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. Kljub veliki tremi, ki smo jo imeli vsi v organizacijski ekipi, je bilo tekmovanje odlično izpeljano. Gostje so bili zadovoljni z vzdušjem, druženjem, in kar je najvažnejše, s plezanjem. Žal nam je le, da se tekmovanja ni udeležila številčnejša zasedba iz Slovenije in Hrvaške, upamo pa, da jih bodo dobri vtisi letošnjih tekmovalcev prepričali v številčnejši obisk naslednjo sezono. Zahvaljujemo se vsem tekmovalcem za udeležbo in vidimo se na naslednjih tekmah!«

Zapisala Maja Šuštar

REZULTATI >>

Video zapis


HumanMade Visual Studio
Kamera: Boško Timotijević in Uroš Timotijević
Dron: Boško Timotijević
Režija in montaža: Uroš Timotijević
Tonska obdelava: Dejan Čeko
Barvna korekcija: Đorđe Družetić

Poročilo s tekmovanja, Marko Petrunić, Hrvatski planinarski savez
Poročilo s tekmovanja, Katarina Manovski, Planinarski savez Srbije

Naslednje tekme odprtega Slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju:

 • 18. november 2017: Bjelovar, Hrvaška

 • 25. november 2017: Podslemenski tunel, Zagreb, Hrvaška (rezervni termin 11. november 2017)
  • organizatorja: AO Željezničar in Komisija za alpinizem HPS
  • informacije: Krunoslav Tomorad ktomorad@gmail.com

 • 2. december 2017: Domžale > zaključek odprtega SHS pokala in tekma evropskega pokala
  • organizator: PD Domžale in Komisija za gorske športe PZS - Jasna Pečjak jasna@pecjak.si 
  • Tekmovanje bo na nadgrajeni steni, prvi drytooling umetni steni v Sloveniji. Zadnji rok za prijave je 27. november 2017. Prijave samo preko spletnega obrazca.
  • informacije: Jasna Pečjak jasna@pecjak.si