Marija Jeglič v finalu EP v lednem plezanju Domžale 2017

Domžale, kjer je prva drytooling umetna stena v Sloveniji, so danes prizorišče uvodne tekme evropskega pokala 2017 v lednem plezanju v disciplini težavnost, ki je hkrati tudi sklepna tekma 5. odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju. V ženskih kvalifikacijah so nastopile tri Slovenke, v finale je napredovala Marija Jeglič, slovenske moške barve so zastopali štirje tekmovalci, finale se je za las izmuznilo Jaki Hrastu.
Marija Jeglič s 4. mestom kvalifikacij že v finalu EP Domžale 2017 (foto Urban Urbanc)
Uvodno tekmo evropskega pokala 2017 v lednem plezanju pod okriljem Mednarodnega združenja planinskih organizacij (UIAA) in pokroviteljstvom Občine Domžale organizirata Planinsko društvo Domžale in Komisija za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS), naslednje postaje EP gostijo Slovaška, Francija in Finska. V Domžalah tekmuje 45 tekmovalcev iz 12 držav: Finske, Francije, Hrvaške, Italije, Nizozemske, Norveške, Poljske, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije in Švice.


Slovenska ženska trojka na tekmi EP Domžale 2017: Sara Jaklič, 10. v kvalifikacijah, Marija Jeglič, ki je s 4. mestom napredovala v finale, in Maja Šuštar z 12. rezultatom kvalifikacij. (foto Urban Urbanc)

V ženski konkurenci se je pomerilo 15 tekmovalk, med njimi tri Slovenke. Najuspešnejša je bila Marija Jeglič
(AO PD Ljubljana Matica), ki je v kvalifikacijah dosegla četrto mesto, premoč je morala priznati le trojici, ki je dosegla vrhova obeh smeri. Vodilna po kvalifikacijah je Italijanka Angelika Rainer, druga Poljakinja Olga Kosek in tretja Nizozemka Marianne Van der Steen. Slovenci smo imeli v železu še dve tekmovalki: Sara Jaklič (AO PD Kranj) se je uvrstila na 10. in Maja Šuštar (AO PD Domžale), trenutno vodilna v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, na 12. mesto. V finale, ki je na sporedu ob 17. uri, napreduje osmerica.

Rezultati tekme evropskega pokala v lednem plezanju Domžale 2017 - kvalifikacije
ženske - 15 tekmovalk moški - 30 tekmovalcev
1. Angelika Rainer (ITA)
2. Olga Kosek (POL)
3. Marianne Van der Steen (NIZ)
4. Marija Jeglič (SLO)
5. Sina Goetz (ŠVI)
6. Coralie Jary (FRA)
7. Cora Vogal (ŠVI)
8. Barbara Zwerger (ITA)
...
10. Sara Jaklič (SLO)
12. Maja Šuštar (SLO)

1. Louna Ladevant (FRA)
2. Lukas Goetz (ŠVI)
3. Nikolaj Primerov (RUS)
4. Dmitrij Maslov (RUS)
5. Dennis Van Hoek (NIZ)
6. Tristan Ladevant (FRA)
7. Tapio Alhonsuo (FIN)
8. Ian Hanson (NOR)
9. Jaka Hrast (SLO)
...
21. Nace Grgorinič (SLO)
22. Edvin Nepužlan (SLO)
27. Uroš Grilj (SLO)

Končane so tudi moške kvalifikacije, v katerih je nastopilo 32 tekmovalcev. Najuspešnejša sta bila Francoz Louna Ladevant in Švicar
Lukas Goetz, tretji v kvalifikacijah je bil Rus Nikolaj Primerov. Slovenske barve so zastopali Jaka Hrast (AO PD Domžale), vodilni v slovensko-hrvaško-srbskem pokalu, ki je na 9. mestu pristal tik pod robom finala, od katerega ga je ločilo le 12 sekund, Nace Grgorinič (AO PD Kranj), ki se je uvrstili na 21. mesto, tik za njim, na 22. mesto, Edvin Nepužlan (AO PD Železničar), Uroš Grilj (AO PD Ljubljana Matica) pa je bil 27.


Jaki Hrastu, 9. v kvalifikacijah, se je finale za las izmuznilo. (foto Urban Urbanc)

FOTOGALERIJA >>> (foto Urban Urbanc in Urška Pavša): kvalifikacije ženske, kvalifikacije moški, finale ženske in moški.

Finale, ki bo na drytooling steni na garažni hiši v Domžalah potekalo pod žarometi, je na sporedu ob 17. uri, najprej nastopijo ženske, nato moški, ob 19.30 sledi podelitev medalj, nato koncert Nipkeja in Trkaja.

Vabljeni v Domžale navijat za naše tekmovalce in spoznavat tekmovalno ledno plezanje!

Prenos finala V ŽIVO bo od 17. ure
na spletni strani EP Domžale www.icec.pzs.si, na spletnem portalu Domžalec.si in na MMC RTV Slovenija.

-------------------------
Povezana novica:

Domžalski uvod v evropski pokal v lednem plezanju, Slovenci v boj za odličja