Novo plezališče za »drytooling« v Zasavju

Na Dolu pri Hrastniku je nastalo novo plezališče za »drytooling«. Vili Guček je v treh sektorjih opremil in splezal 37 smeri zahtevnosti od D4 do D8-, stena pa ponuja še nadaljnji razvoj plezališča. Smeri so dolge do 20m in varno opremljene, primerne tudi za začetnike. Stena je večinoma navpična ali rahlo položna, smeri pa potekajo po počeh in ploščah.
Dostop:
S ceste Rimske Toplice – Hrastnik iz smeri Rimskih Toplic v naselju Dol pri Hrastniku pri cerkvi zavijemo desno. Mimo trgovine Mercator, po Partizanski c. navzgor (cca 800m). Po dveh ostrih, strmih ovinkih je malo asfaltirano parkirišče na levi strani
ceste (zabojniki za smeti). Čez most in po stezi do plezališča (2 minuti). Parkirišče je tudi nižje pri trgovini Mercator.

Stena je obrnjena proti severu. Smeri so večinoma navpične in rahlo položne, dolge so do 20 m. Potekajo po počeh in ploščah, kjer so stopi ponekod slabi. Opremljenost smeri je dobra. Smeri v sektorjih A in B začenjajo s police, kamor pridemo s pomočjo vrvne ograje. Predvsem v sektorju A lahko pri tem utrjujemo varovanje pri nevarnem vstopu. Zadošča 12 kompletov, razen v smeri št. 9 v sektorju B – 19! Kjer je to potrebno, je za varovanje pri vstopu nameščen dodatni svedrovec. Plezalci so naprošeni, da si pred vstopom v smer očistijo dereze!

Podrobnejše informacije dobite v vodničku.

Vili se ob tem zahvaljuje Društvu Špaltna in Zlatku Drnovšku – Burdiju ter Nadji Korinšek in Nejcu Rostoharju za fotke.
Zemljevid »drytooling« plezališč si lahko ogledate tukaj.