Po navdih za aktivni oddih na sejem Natour Alpe-Adria 2018

Sejem turizma Natour Alpe-Adria znova vabi na Gospodarsko razstavišče v Ljubljani, navdih za aktivni oddih lahko poiščete od 31. januarja do 3. februarja 2018. Vabljeni na razstavni prostor PZS, letos zasnovan kot tromejno sodelovanje planinskih organizacij Slovenije, Avstrije in Italije. Predstavljajo se tudi različne planinske koče, gorski reševalci in planinski muzej, Planinska trgovina je pripravila nekaj sejemskih ugodnosti, razgibate se lahko na plezalnem stolpu. Člani PZS boste za vstopnino odšteli le 5 €.
Natour Alpe-Adria 2018 (foto Manca Čujež)
Sejem Natour Alpe-Adria je osrednja turistična sejemska prireditev v Sloveniji, v ospredju katere je zeleni, aktivni turizem, pomemben del katerega je tudi planinstvo. Planinska zveza Slovenije se predstavlja v sodelovanju z organizacijami, ki delovanje usmerjajo v gorski svet, planinske koče, založniško in muzejsko dejavnost, kartografijo, izobraževanje, varnost, preventivo, vodništvo in aktivno preživljanje prostega časa. Na sejmu se skupaj s PZS predstavljajo Gorska reševalna zveza Slovenije, GRS Ljubljana, Slovenski planinski muzej, Geodetska družba in posamezna planinska društva s planinskimi kočami.

Planinsko razstavišče je letos zastavljeno kot tromejno sodelovanje planinskih organizacij Slovenije (Planinska zveza Slovenije), Avstrije (Planinska zveza Avstrije, sekcija Koroška) in Italije (Planinska zveza Italije, sekcija Furlanija Julijska krajina). Tako na enem mestu najdete številne uporabne informacije o pohodništvu, turnem kolesarstvu in turnem smučanju v vseh treh državah, gostoljubno se bo predstavilo nekaj slovenskih planinskih koč, spoznali boste lahko Slovensko planinsko pot in Slovensko turnokolesarsko pot, planinsko ustvarjali, pregledali nove planinske zemljevide in prečesali novosti iz Planinske založbe PZS - Planinska trgovina je pripravila posebne sejemske ugodnosti. #SlovenijaPleza tudi na dvorišču Gospodarskega razstavišča, kjer boste lahko preizkusili športno plezanje in pod budnim očesom gorskih reševalcev splezali na plezalni stolp.


Razstavni prostor PZS, letos zasnovan kot tromejno sodelovanje planinskih organizacij Slovenije, Avstrije in Italije (foto Manca Čujež)

Člani PZS imate poseben popust pri nakupu vstopnic. Cena vstopnice za odrasle obiskovalce je 7 €, za člane PZS pa le 5 €. Za izkazovanje članstva prinesite s seboj planinsko izkaznico s plačano članarino za tekoče leto. Vsak obiskovalec ob vhodu na sejmišče prejme sejemski katalog oz. revijo Oddih s predstavljenimi razstavljavci. V njej boste ob 125. obletnici organiziranega planinstva na Slovenskem našli tudi intervju s predsednikom PZS Bojanom Rotovnikom, brali boste lahko o planinskih zemljevidih in vodnikih nove dobe ter pogledu na aktivni turizem skozi prizmo športne in ledne plezalke Maje Šuštar ter alpinista in gorskega vodnika Aleša Česna.

V sredo, 31. januarja, bo PZS na alpinistično-plezalnem večeru podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2017. Namen izbora je ovrednotiti najkakovostnejše alpinistične vzpone, vrhunske športnoplezalne dosežke in uspehe v lednem plezanju in turnem smučanju ter javnosti predstaviti najvidnejše dosežke slovenskih alpinistk in alpinistov, ki so lani opravili več uspešnih vzponov in odprav, športnih plezalk in plezalcev, za katerimi je znova imenitna sezona, ter lednih plezalcev in turnih smučarjev, ki so dosegli odlične tekmovalne dosežke na svetovni ravni. Podeljeno bo tudi priznanje za življenjsko delo v alpinizmu, ki ga letos prejmeta Rado Kočevar in France Zupan.
>>> Najuspešnejši v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju v letu 2017


Prejemniki najvišjih priznanj PZS za vrhunske dosežke: alpinista France Zupan in Rado Kočevar za življenjsko delo, najuspešnejši turni smučar Nejc Kuhar, najuspešnejši alpinist Aleš Česen ter najuspešnejša športna plezalca Domen Škofic in Janja Garnbret (foto Irena Mušič Habjan)

Pred alpinistično-plezalnim večerom, prav tako 31. januarja, bo predavanje Nives Meroi in Romana Beneta, italijansko-slovenskega plezalnega para, ki je v skupni navezi že 30 let in sodi med najuspešnejše v svetovnem alpinizmu. Skupaj sta se povzpela na vseh štirinajst osemtisočakov in vsi njuni himalajski vzponi so potekali v alpskem slogu, brez kisika in višinskih nosačev, večkrat tudi po novih smereh ali v manj znanih stenah. Med številnimi podvigi je bil najtežji podvig v njunem življenju petnajsti osemtisočak, kot imenujeta Romanovo bolezen, ki ju ni ustavila, ampak še spodbudila, da sta po premagani bolezni stopila še na vrh svojih zadnjih treh osemtisočakov, Kangčendzenge, Makaluja in Anapurne.

Sobota, 3. februarja, bo v znamenju 7. konference o planinskem gospodarstvu, ki je namenjena predsednikom in načelnikom gospodarskih odsekov planinskih društev, gospodarjem in oskrbnikom planinskih koč in drugim strokovnim delavcem v planinstvu, planinskim funkcionarjem, poleg posveta o aktualnih vsebinah pa bo PZS na njej podelila nove certifikate okolju in družinam prijazna planinska koča, katerih prejemniki zagotavljajo do okolja prijazno in energetsko učinkovito upravljanje oziroma odprtih vrat sprejmejo otroke in njihove starše.

Toplo vabljeni, da nas obiščete!