Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi na tekmi SP v turnem smučanju

Osmega in 9. februarja je v Puy-Saint-Vincentu v Franciji potekala četrta tekma svetovnega pokala v tekmovalnem turnem smučanju, prva preizkušnja svetovnega pokala letos za slovenske tekmovalce. Uspešno so nastopili Luka Kovačič, ki je s četrtim mestom med mlajšimi člani priboril svoj najboljši dosežek v svetovnem pokalu, Nejc Kuhar, trdno zasidran med najboljšo dvajseterico, in Luka Mihelič z uvrstitvama na 45. mesto.
Puy-Saint-Vincent, razgledno prizorišče četrte tekme svetovnega pokala v letošnji sezoni (foto Ski & Run)
Francosko smučarsko središče Puy-Saint-Vincent je tekmovalce razveselilo z odličnimi snežnimi razmerami in jasnim vremenom, kar je obetalo dva dobra tekmovalna dneva. Prvi dan je bila na sporedu posamezna preizkušnja, drugi dan pa še tekma v vzponu. Na četrtkovi posamezni tekmi se je Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja) uvrstil na 17. mesto, Luka Kovačič (TSK Olimpik) je bil 35. med člani oz. 9. med mlajšimi člani in Luka Mihelič (TSK Olimpik) 45. Prvo in drugo mesto sta slavila Italijana Robert Antonioli in Michele Boscacci, tretji je bil Francoz Xavier Gascet. >>> rezultati: posamezna tekma


Nejc Kuhar na 17. mestu posamično in 16. na tekmi v vzponu (foto Willi Seebacher)

"Posamezna tekma je imela 6 vzponov in spustov, vmes tudi 3 tehnične odseke s smučmi na nahrbtniku, kar je skupaj naneslo 1800 višinskih metrov vzpona in spusta. Na ogledu trase v sredo sem ugotovil, da bo tekma zelo hitra, saj so bili vzponi in spusti kratki in hitri, odločale pa bodo tudi menjave. Po pričakovanjih je bil prvi vzpon z 250 višinskimi metri, ki je potekal po smučišču, pravi šprint, saj smo si želeli vsi priboriti čim boljše mesto pred nadaljevanjem. Sledil je zahteven ozek spust po razritem mehkem snegu, kjer si moral bolj paziti na sotekomovalce, kot na sam teren, saj smo smučali bolj ali manj v koloni. Na durgem vzponu se je kolona začela trgati in tu sem ujel dober ritem, ki me je usidral v skupini med 10. in 20. mestom. Nadaljnji potek tekme je izgledal približno tako, da sem na spustih proti sotekmovalcem vedno izgubil okrog 10 sekund, ki sem jih nato na spodnji menjavi praviloma pridobil nazaj in tako smo se na vzponih bolj ali manj ves čas borili isti tekmovalci. V tako zgoščeni konkurenci odločajo malenkosti, a na tokratni tekmi je bilo napak z moje strani zelo malo, kar me je pripeljalo na odlično 17. mesto. Za celotno traso sem porabil 1 h 31 min, slabih 5 minut (oz. dobrih 5 %) zaostanka za zmagovalcem, italijanom Robertom Antoniolijem," je na svojem blogu zapisal Nejc Kuhar. "Prva tekma v svetovnem pokalu letos - 9. mesto med mlajšimi člani. Res dobri občutki na vzponih, ampak če za menjave (kože gor/dol) porabiš 50 % več časa kot ostali, se v tako močni konkurenci žal ne moreš boriti za višja mesta," pa je na FB strani svoje občutke delil Luka Kovačič.

Petek, 9. februar, je bil rezerviran za tekmo v vzponu, kjer je bil med slovenskim tekmovalci najuspešnejši Luka Kovačič na 15. mestu med člani oz. 4. mestu med mlajšimi člani, Nejc Kuhar je dosegel 16. in Luka Mihelič 45. mesto. Zmagal je Španec Kilian Jornet Burgada, drugi je bil Švicar Werner Marti, tretji pa Italijan
Michele Boscacci. >>> rezultati: tekma v vzponu


Luka Kovačič (v belo-rumenem dresu) na četrtem mestom med mlajšimi člani s svojim najboljšim dosežkom v svetovnem pokalu (foto Ski & Run)

"Ena najboljših tekem v mojem življenju in hkrati najboljši dosežek v svetovnem pokalu - 4. mesto med mlajšimi člani, "le" 20 sekund do medalje. Res dober občutek ko "meriš mišice" z najboljšimi!!" se je veselil Luka Kovačič. Gostobesednejši je bil na svojem blogu Nejc Kuhar: "Tekma v vzponu je potekala po smučišču z njegove najnižje točke do višine 2100 metrov, s skupno 680 višinskimi metri vzpona. Tekmovalci smo bili presenečeni nad strmino trase, saj je trasa na nekaterih delih sledila najstrmejšim delom smučišča, kar ni najpogosteje na tekmah svetovnega pokala. Vertical za svetovni pokal je v zadnjih letih postal prava formula ena turnega smučanja, saj se je konkurenca res zgostila in v trenutku se lahko pomakneš 10 mest po razpredelnici navzgor ali navzdol. Tudi podatek, da se prva deseterica med posameznimi tekmami povsem premeša, veliko pove o zgoščenosti tekmovalcev. Zato je bilo tudi meni jasno, da je treba začeti na polno in poizkusiti v tem tempu zdržati čim dlje. Po štartu sem se počutil odlično, čutil sem, da so noge prave in na začetnem položnem delu sem se moral kar malo zadrževati. Nato sta prišla na vrsto dva zelo strma odseka, ki pa mi nista pasala in kar naenkrat sem izgubil 20 sekund in priključek z vodilnimi. Srednji del proge sem nato nekako lovil pravi ritem in ostal v skupini tekmovalcev okrog 20. mesta. V zadnji tretjini trase pa sem predvsem na položnih delih začel pridobivati in loviti tekmovalce pred sabo. Prav pred zadnjo ciljno strmino sem ujel skupinico med 10. in 15. mestom in imel sem občutek, da jih lahko prehitim. A strmina mi zopet ni ustrezala in stežka sem sledil tekmovalcem pred s sabo in v cilj prišel na 16. mestu. Po analizi lahko rečem, da sem zelo zadovoljen s položnimi deli trase in drugim delom tekme, nekoliko pa mi je zmanjkalo na strmih delih in predvsem v prvi tretjini tekme. Razlog je verjetno tudi to, da sta bili zame to prvi močni tekmi letošnjo sezono, svojo pripravljenost pa še malo lovim. Mislim, da lahko pripravljenost do evropskega prvenstva še stopnjujem in posežem na obeh tekmah še kakšno stopničko višje."

Uspešni nastopi slovenskih reprezentantov so dobra popotnica za evropsko prvenstvo v turnem smučanju, ki bo med 22. in 25. februarjem v Italiji.


Manca Čujež