Nejc Kuhar in Špela Zupan na Zelenici dvakratna državna prvaka v turnem smučanju

Pretekli konec tedna je bil na Zelenici pravi turnosmučarski praznik, saj je dvodnevna tekma Zelenica Ski Raid združevala državno prvenstvo v vzponu (3. marca) in posamično (4. marca) ter hobby kategorijo brez merjenja časa za rekreativne turne smučarje. Dvakratni državni prvak v članski konkurenci je postal Nejc Kuhar, za ovratnik mu je dihal Luka Kovačič.
Slovenian championship ski mountaineering Individual - Luka Kovačič (2nd), the winner Nejc Kuhar and Luka Mihelič (3rd) (photo by Marjan Rekar)
Sobotna tekma v vzponu je potekala po načrtovani trasi z Ljubelja do Planinskega doma na Zelenici. Na kratki in zelo hitri preizkušnji se je najbolje odrezal Nejc Kuhar, ki je za vzpon na Zelenico potreboval le slabih 18 minut, za ovratnik pa mu je dihal drugouvrščeni Luka Kovačič, tretji med člani je bil Matic Dovžan. Med veterani je slavil Tomaž Strupi pred Miranom Pristavcem in Janezom Frelihom. Med mladinci je zmagal Jure Zidar, ki je za sabo pustil Tineta Habjana in Jašo Zidarja, med članicami pa je bila najhitrejša Špela Zupan pred Anjo Markič in Klaro Meglič na drugem in tretjem mestu.
REZULTATI: Zelenica Ski Raid - državno prvenstvo 2018 v vzponu

Nedeljsko posamično tekmo so morali organzatorji prilagoditi snežnim in vremenskim razmeram, ki niso omogočale varne tekme prek vrha Begunjščice in spusta po Smokuškem plazu. Kljub temu so pripravili zelo zanimivo in atraktivno traso v okolici doma na Zelenici. Člani in veterani so se pomerili na trasi s 1500 višinskimi metri vzpona, mladinci in članice pa z 950 metri. Tudi posamično se je bil trd boj med favoritoma, a je bil malenkost hitrejši Nejc Kuhar, ki je na Zelenici tako postal dvojni državni prvak, dvojni državni podprvak pa je Luka Kovačič, medtem ko se je na tretje mesto med člani povzpel Luka Mihelič. V veteranski konkurenci je zmagovalec Milan Šenk prehitel Franca Zadnikarja in Tomaža Strupija. Med mladinci je bila posamična razvrstitev enaka kot v vzponu: Jure Zidar prvi, Tine Habjan drugi in Jaša Zidar tretji. Med članicami je prav tako v drugo slavila Špela Zupan pred drugouvrščeno Martino Wernig in tretjeuvrščeno Alenko Lukič.
REZULTATI: Zelenica Ski Raid - državno prvenstvo 2018 posamično


Zelenica Ski Raid, dvodnevna turnosmučarska preizkušnja, organizirana na vrhunski mednarodni ravni (foto Marjan Rekar)

"Tokrat sem bil na tekmi v dveh vlogah, kot organizator in kot tekmovalec. Če najprej pogledam s stališča tekmovalca, lahko govorim o samih presežkih, saj se mi zdi, da je bila tekma organizirana na vrhunski mednarodni ravni in tekmovalci smo bili deležni dveh tekmovanj, ki se jih bomo z veseljem spominjali. Zelo sem vesel, da mi je uspelo postati dvojni državni prvak, saj mi je Luka oba dneva dihal tesno za ovratnik," je bil zadovoljen serijski zbiralec naslovov državnega prvaka Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), prikimal je tudi Luka Kovačič (TSK Olimpik): "Dva dni epskih bitk z Nejcem Kuharjem na Zelenica Ski Raidu ... vsak dan so odločali zadnji metri dirke, kar je bistvo velikih tekem! Tokrat me je dvakrat zasluženo 'stresel'!"

Organizatorji tekme Zelenica Ski Raid so bili Društvo za razvoj turnega smučanja, Športno društvo Lom, GRS Tržič, PD Tržič. Sponzorji: glavni sponzor: Lumar hiše, ostali sponzorji: Garmin Slovenija, Dynafit Slovenija, Šport 11/11, Elan, ATK vezi, Tesma Sport, Rodeo Team, Pekarstvo Triler, Melom d.o.o., MG Metal d.o.o., Camp-Cassin, Named športna prehrana, Davidov Hram d.o.o., medijski sponzor: Gorenjski glas. Z organizacijskega vidika je Kuhar, pobudnik Zelenice Ski Raida, povedal: "Kot organizator se moram najprej zahvaliti vsem soorganizatorjem, prostovojcem in sponzorjem, ki so omogočili, da je dogodek izpadel tak, kot je. Kdor je bil pretekli konec tedna na Zelenici, je videl, da smo s stališča dogodka stopili korak naprej in tekmo približali tudi gledalcem z namenom, da ta lep šport predstavimo čim širšemu občinstvu. Po odzivih sodeč, tako s strani tekmovalcev kot tudi gledalcev, mislim, da nam je tekma uspela v popolnosti, svoje pa je zagotovo dodalo tudi prekrasno vreme. Pohvalil bi vse udeležence hobby kategorije, ki so se v lepem številu udeležili tako sobotne kot tudi nedeljske tekme in tako tudi podprli trud organizatorjev. Hkrati pa seveda ne morem mimo majhne udeležbe tekmovalcev in upam, da mi v naslednjem letu ne bo nihče od tistih, ki niso bili na tekmi, tako značilno slovensko tarnal čez slabo udeležbo na naših tekmah. Kot pregovor pravi, najprej pometi pred svojim pragom ..."


Turnosmučarsko mravljišče pri Planinskem domu na Zelenici (foto Matjaž Meglič)

Tekmi na Zelenici sta šteli tudi za slovenski pokal. Kot poroča Milan Šenk, vodja slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju,
sta prvi mesti v članski in mladinski konkurenci že oddani. Ostala mesta v vseh kategorijah bodo znana po zadnji tekmi 11. marca 2018 na Okrešlju, kjer bodo razglasili tudi zmagovalce slovenskega pokala v turnem smučanju za leto 2018. Vabljeni tudi na tekmo državnega prvenstva v parih!
REZULTATI: Slovenski pokal v tekmovalnem turnem smučanju 2018 (točkovanje po štirih tekmah)

Zelenica Ski Raid: Vrnjen v tekmo!

Da zgodbe piše življenje, se verjetno vsi strinjamo. Lahko rečemo: več zgodb, več življenja! Več življenja, več radosti, veselja … razočaranja, nesmisla … Tekme posežejo v naše sposobnosti - dokazovanja, o katerih seveda "nikdar" ne dvomimo!

Ko sem začel hoditi na različna tekmovanja, mi je bilo kmalu jasno, da se tekma konča v cilju. Pa se res? Seveda, saj to vsak ve! Mogoče, mogoče pa tudi ne!
Dobro mi gre, sem si rekel, ko sem smučal v prvem krogu proti mestu, označenemu kot cilj. Lepo skozi cilj, smučke počez, da se hitro ustavim, pse na smučke in v drugi krog – super. Zraven se pojavi Miha: "Kaj pa ti delaš tukaj?" Grem v drugi krog. Pa ne tukaj, moraš nazaj (pokaže mi zastavice) in po tem po plazu navzdol. OK, nisem več spraševal. S psi na smučkah v breg in po plazu navzdol. Psi, odpeti čevlji in moje tehnično znanje so me po nekaj ovinkih kar hitrega spusta postavili na glavo v sneg in mi sneli smučke. Kot vedno si nekaj lepega povem za pomiritev duše, potem pa čim hitreje smučke nazaj na noge. In res sva to naredila hitro! Franci, ki je prismučal v moji liniji, se je ustavil, pobral smučko in mi jo položil pred nogo, da sem jo pripel in odsmučal naprej. Tole pa je preizkušnja za tekmovalni ego, kaj? Najbolj normalno bi bilo, da bi brez besed peljal mimo, pa ni! Nisem ga vprašal, zakaj, ker nisem hotel odgovara. Hočem, da ga najdem sam, tudi ti lahko poskusiš! Sem ga našel, pa ti? Mimogrede, Franci je gorski reševalec.

Miha in Franci sta me vrnila v tekmo, da sem jo ponovno začutil - glava in telo do tam, skozi cilj do takojšnje nagrade, ki mi jo je poklonila proga in sotekmovalci.

Milan Šenk>>> FOTOGALERIJI:
DP v turnem smučanju (foto Marjan Rekar), Zelenica Ski Raid (ŠD Lom pod Storžičem: foto Matjaž Meglič, Rok Seliškar, Matic Godejša)

Iskrene čestitke tekmovalcem in organizatorjem!

Manca Čujež

-----------------------
Medijske objave:
Kuhar "zakuhal" nov naslov državnega prvaka (Polet)

Na opuščeni Zelenici živahno kot v starih časih (Slovenske novice)
Nejc Kuhar na Zelenici državni prvak tako v vzponu kot posamično (Si21.com)