Kovačič in Kuhar osma na turnosmučarskem maratonu Sellaronda

Luka Kovačič (TSK Olimpik) in Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja), tudi člana slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, sta v petek, 17. marca 2018, nastopila na prestižni turnosmučarski tekmi Sellaronda v Dolomitih, kjer je tekmovalo 650 parov. V močni konkurenci sta dosegla odlično osmo mesto, poleg njiju sta nastopili še dve slovenski dvojici.
Luka Kovačič in Nejc Kuhar osma na turnosmučarskem maratonu Sellaronda (foto Sellaronda Skimarathon)
"Srce Dolomitov, veliki Piz Boe in okoliška skupina vrhov Sella, je že samo po sebi garancija za vrhunsko tekmo. In vsako leto, ko se žičnice za alpske smučarje zaprejo in se začne večeriti, se pravi spektakel šele začne. Tokrat je bilo v ozkih ulicah vasice Canazei nagužvanih 1300 turnih smučarjev (650 parov), ki so nestrpno pričakovali štart ob točno 18. uri. Trasa tekme je sestavljena iz štirih vzponov in prav toliko spustov, v katerih se zapelješ čez vse idilične vasice v okolici slavne Sellaronde. Vse poteka v sklopu smučišč v dolžini maratona (natančneje 41,3 km) in premagati je treba 2800 višinskih metrov. Kljub smučiščem ni tekma nič kaj bolj enostavna, saj to pomeni, da ni niti metra, v katerem bi lahko malo globlje zadihal," je o svojem tretjem maratonu Sellaronda slikovito zapisal mlajši član slovenske dvojice Luka Kovačič (TSK Olimpik). >>> več na njegovem blogu

Kovačič in Kuhar sta lani s šestim mestom na znamenitem dolomitskem turnosmučarskem maratonu
postala prvi slovenski par, ki se je na tej tekmi z več kot 20-letno tradicijo uvrstil med elitno deseterico, letos pa sta z osmim mestom, ki sta ga osvojila s časom 3:17:53, ostala zasidrana med najboljših deset. Nejc Kuhar (Društvo za razvoj turnega smučanja) je sicer v paru z Italijanom FIlippom Beccarijem leta 2013 stopil na stopničke, saj sta bila druga. To je bil sicer Kuharjev četrti nastop na Sellaronda Skimarathonu. Zmagala sta Švicarja Martin Anthamatten in Werner Marti, ki sta s časom 3:04:31 za 9 sekund izboljšala rekord izpred treh let.

Nastopili sta še dva slovenska para. Na 40. mesto sta se uvrstila Anže Šenk in Rok Damjanič, ki sta za krog potrebovala 3:44:51, na 182. mesto pa sta se uvrstila Aljaž Kolar in Robert Pritržnik, ki sta se s časom 4:23:33 veselila svoje prve Sellaronde.

>>> Za občutek o dogajanju in preizkušnji si oglejte spodnji video.


Slovenski dvojec Kovačič-Kuhar, ki je letos uspešno nastopil na evropskem prvenstvu v turnem smučanju na Etni in za zdravo tekmovalnost poskrbel tudi na državnem prvenstvu na Zelenici, čaka še skupni nastop na znameniti tekmi Tour du Rutor.

Čestitke!

Manca Čujež

-------------------------
Povezane novice:
Kuhar in Kovačič s 6. mestom prva Slovenca med deseterico turnosmučarske tekme Sella Ronda
SellaRonda 2013 - Nejc izjemen 2., Anže in Klemen odlična 12.
Kovačič tik pod stopničkami, Kuhar med najboljšimi na evropskem prvenstvu v turnem smučanju
Nejc Kuhar in Špela Zupan na Zelenici dvakratna državna prvaka v turnem smučanju