23. Memorial celjskih reševalcev na Okrešlju okronal nove državne prvake v parih

23. Memorial celjskih reševalcev na Okrešlju je v nedeljo, 25. marca, navdušil "družinico" tistih, ki nam je ta šport v veselje in izziv ter radi nagradimo trud organizatorjev – najbolj so veseli naše udeležbe. Najhitrejša sta bila nova državna prvaka v parih Luka Mihelič in Matjaž Mikloša (oba TSK Olimpik).
23. Memorial celjskih reševalcev na Okrešlju
Za vse, ki smo se zjutraj zbrali v Penzionu Na razpotju v Logarski dolini, je ekipa organizatorjev iz GRS Celje pripravila za dobrodošlico lične kape, nato pa "za dvig adrenalina" prevoz v bližino štarta tekme v Logarskem kotu. Štartali smo z manjših časovnim zamikom nekaj čez deveto v oblačnem Logarskem kotu ter se zapodili proti Pasjemu sedlu, ki je bilo očem še skrito v megli. Odlično označena in speljana trasa s smučino, ki bi se uvrstila v učbenik za traserje. Že prvi vzpon nam je postregel s čudovitimi pogledi najprej proti slapu Rinka, po krajšem pasu megle pa nas je razveselilo sonce, ravno na Pasjem sedlu. Ne za dolgo, sledil je namreč kratek spust nazaj v meglo, a že na naslednjem vzponu so nas kmalu začeli znova božati sončni žarki, razgledi na okoliške vrhove so bili vse lepši, osameli Menih pa nam je s svojo markantnostjo že od daleč kazal mesto druge menjave. Sledil je spust do Okrešlja, kjer je bil cilj za mladinca, članici ter rekreativce, člani in veterani pa so nadaljevali z vzponom na Savinjsko sedlo, zadnjih nekaj višinskih metrov so premagovali peš, za varen korak so si pomagali s cepini.

Nasmejan vzpon na Savinjsko sedlo

S Savinjskega sedla so se spustili v cilj na Okrešlju, kjer sta bila najhitrejša nova državna prvaka v parih Luka Mihelič in Matjaž Mikloša (oba TSK Olimpik) s časom 1:42:36. Druga sta bila Anže Šenk in Rok Damjanič (oba TTSO Jezersko) s časom 1:45:25, tretja pa Robert Pritržnik in Aljaž Kolar (oba TSK LiMa) s časom 1:53:40. V članski konkurenci sta nastopila še Boštjan Štiglic in Matija Zupan, ki pa sta zaradi slabega počutja morala tekmo predčasno zaključiti.

Med veterani sta bila najhitrejša Milan Šenk in Franc Zadnikar (oba GRS Jezersko) s časom 2:06:01, druga sta bila Matej Špeh (GRS Celje) in Boris Stropnik (TSK LiMa) s časom 2:10:36, tretja pa Tomaž Strupi in Janez Velikanje (oba GRS Kranj) s časom 2:15:10.

V mladinski kategoriji je nastopil le en par, krajšo progo sta Tine Habjan (KGT Papež) in Luka Strupi premagala v času 1:36:41. Tudi v ženski kategoriji sta nastopili le dve tekmovalki – Katarina Pritržnik (TSK LiMa) in Špela Zupan (TSK Olimpik) sta bili v cilju v času 1:49:09.


Najhitrejši pari v članski konkurenci

Po okrepčilu s čajem, sadjem in prigrizki smo z Okrešlja odsmučali nazaj do razpotja in letošnji sneženi zimi se moramo zahvaliti, da smo smuči sneli le za par metrov nad slapom čez stopnice in brv, naslednjič pa šele na parkirišču pred penzionom. Tam smo se okrepčali z odličnim kosilom, druženju pa je sledilo še žrebanje praktičnih nagrad med vse udeležence ter slavnostna razglasitev rezultatov tekme. Milan Šenk je v imenu Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenija razglasil še skupne zmagovalce slovenskega pokala v turnem smučanju za leto 2018. Žal je še pred tem uradnim zaključkom dneva morala glavnina organizatorjev – gorskih reševalcev odhiteti nazaj na Okrešelj na dve reševalni akciji, zato zaključek ni minil v veselem in smeha polnem vzdušju, kot je navada, pač pa z grenko mislijo, kako hitro se v gorah lahko zgodi nesreča ali celo tragedija.

Špela Zupan
Avtorja fotografij: Andrej Pahovnik in Špela Zupan

Vir: Turni.si