Finski zaključek evropskega pokala v lednem plezanju

Zaključna tekma evropskega pokala v lednem plezanju se je letos ponovno odvila v Ouluju na Finskem in sicer v soboto, 29. februarja 2020. Tekme so se udeležil trije slovenski predstavniki: Nace Grgorinič (AO PD Kranj) ter brata Miha in Marko Guna (oba AO PD Rašica).
Finski zaključek Evropskega pokala v lednem plezanju. Arhiv KGŠ PZS
Kvalifikacijski smeri sta bili dve, prva previsna, druga pa pokončna in zato tehnično bolj zahtevna. Prva smer se je začela na obešeni plošči, sledil ji je prestop v cca. 5 m visoko navpično steno, od koder je plezalce do vrha ločil še 10 m dolg 45-stopinjski previs.


V drugi smeri je vse naše predstavnike »izvrgel« isti oprimek, na katerem je tudi sicer velika večina tekmovalcev zaključila s kvalifikacijskim nastopom. Težavo je predstavljal tehnično zahteven prestop iz ruskega intelect oprimka na podprijem, ki je spodrsnil že ob minimalnem premiku. Ob opazovanju sledečih plezalcev v odprtih kvalifikacijah, so fantje spoznali, da bi se ga dalo uporabiti tudi kot stranca, nato pa nadaljevati s popravljanjem med napredovanjem proti naslednjemu oprimku. Omenjeni gib oz. oprimek je bil res selektiven, saj preostali del smeri tekmovalcem ni več povzročal večjih tehničnih težav. O razvrstitvi sta tako odločali le še vzdržljivost in natančnost plezanja. Nace Grgorinič je v kvalifikacijah zasedel 14. mesto, Miha Guna 19., Marko Guna pa 22. S temi rezultati so fantje zaključili z nastopi v letošnji lednoplezalni sezoni - v finale namreč napreduje le najboljša osmerica kvalifikantov.

Finalno moško smer je organizator speljal po previsu, od tam do vrha konstrukcije, vrh pa je tekmovalce čakal šele na podaljšku. V finalnem nastopu so številčno prevladovali finski plezalci, katerim so se med osmerico pridružili Nizozemec Denis Van Hoek, Poljak Mondzelewski ter novinec Keenan (ZDA), ki je plezal zares izvrstno, a ga je napaka tik pred koncem stala verjetne. Na podium so se tako povzpeliu Tapio Alhonsuo (Finska), Pauli Salminen (Finska) in Dennis Van Hoek (Nizozemska).

Ženska finalna smer je sprva potekala po navpični steni, v zgornji tretjini pa se je združila z moško smerjo. Ženski finale je bil precej bolj mešan saj so finalistke prišle iz Rusije, Nizozemske, ZDA in Finske. Mladi Aniek Lith iz Nizozemske in Lindsay Levine iz ZDA, sta, ne glede na pomanjkanje izkušenj, plezali zelo dobro. Ženski finalni nastop se je končal z zmago Ekaterine Vlasove (Rusija), drugim mestom Marianne van der Steen (Nizozemska) in tretjim mestom Enni Bertling (Finska). Enako višino v finalu kot Enni je dosegla še rojakinja Mira Alhonsuo, ki pa je zaradi slabšega kvalifikacijskega nastopa tekmovanje končala tik pod zmagovalnim odrom.

Finsko tekmovanje Finice 2020 je kot zadnje tekmovanje letošnjega evropskega lednoplezalnega koledarja prineslo tudi skupne rezultate letošnje sezone Evropskega pokala v lednem plezanju. Pri ženskah je bila najuspešnejša Švicarka Sina Goetz, (sledili sta ji Marianne van der Steen in Vivien Labarile), v moški konkurenci pa je slavil Jonathan Brown iz Švice, družbo na zmagovalnem odru pa mu delata Dennis Van Hoek (Nizozemska) in Poljak Jan Mondzelewski.
Izmed slovenskih tekmovalcev se je letos najbolje odrezal Nace Grgorinič s 7. mestom, med dekleti pa je bila ponovno najuspešnejša Maja Šuštar (AO PD Domžale) na 8. mestu. Kranjčanu so sledili še Miha Habjan (AO APD Ljubljana) z 10. mestom ter Marko (36. mesto) in Miha Guna (43. mesto). V moški konkurenci je skupaj tekmovalo kar 66. tekmovalcev. V 31-članski ženski konkurenci, sta na tekmah evropskega pokala za slovenske barve tekmovali še Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) s končnim 14. rezultatom ter Katja Brunec (AO PD Kranj) s 16. rezultatom evropske sezone. Čestitke!

Končni rezultati evropskega pokala v lednem plezanju 2019/2020:
 moški
 ženske