Dobrodošli v našo družbo

Gorski in planinski svet sta v času epidemije pokazala, da sta vedno dobra izbira za sproščanje prepolne glave. Večina planinskih koč vas že vabi v svoje zavetje, do tja vas varno zapeljejo planinske markacije, zato je dobro, da čim prej podaljšate svoje članstvo v planinskem društvu.
Dobrodošli v našo družbo (foto: Manca Ogrin)
Člani planinske organizacije smo v letu 2020 Generali zavarovalnici nezgodno zavarovani, zavarovani za stroške reševanja v tujini z asistenco in zdravstveno asistenco ter za zasebno odgovornost. Zavarovalno kritje je odvisno od kategorije članstva.
Železna rezerva v nahrbtniku

A da nezgodnega zavarovanja sploh ne bo treba uporabiti, strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šarkezi, svetuje: »Izberite sebi in udeležencem primeren cilj, upoštevajte pravilo najšibkejšega in izlet prilagodite njemu. Na izlet se dobro pripravite: preverite vremensko napoved, preverite odprtost planinske koče in stanje na planinski poti, priskrbite si nov tiskani planinski zemljevid, preverite časovnice, na pot se odpravite zgodaj in v nahrbtniku imejte poleg obvezne planinske opreme nekaj tekočine v obliki izotoničnih napitkov in kakšno energijsko ploščico. Dodatno hrano in pijačo dobite v planinski koči, kjer vedno presenetijo z omamnim "štrudlom" ali štruklji. V gore se odpravite v primernih planinskih čevljih in vedno z nahrbtnikom, v katerem naj bodo obvezno: prva pomoč, čelna svetilka, alu-folija, mobilni telefon s polno baterijo in dodatno baterijo, planinski zemljevid in kompas, železna rezerva v obliki energijske ploščice, kapa in rokavice in topla oblačila.«
Na spletni strani www.varneje.pzs.si si preberite še več napotkov o tem, kako varno obiskovati slovenske gore. 


Prednosti članstva

Varnost je vedno na prvem mestu in člani PZS spoštujemo to pomembno planinsko vrednoto. Članstvo v planinskem društvu prinaša še številne ugodnosti: popust pri prenočevanju v slovenskih planinskih kočah in v okoli 1200 kočah v Evropi in Kanadi, popust pri nakupu izdaj Planinske založbe PZS, pri naročnini na Planinski vestnik, nakupu opreme in storitev pogodbenih partnerjev PZS, pri vstopnini v Slovenski planinski muzej in Narodni park Paklenica, cenejšo vozovnico vseh vrst vlakov v Sloveniji, pa vožnjo z nihalko na Golte ter s kabinsko žičnico na Krvavec ali Kanin. Utrujene noge si lahko ceneje spočijete v zdraviliščih Thermane in Term Krka. 
A poleg številnih ugodnosti gorniki s poravnavo članstva Planinske zveze Slovenije ne izrazimo le pripadnosti organizaciji, temveč podpremo prostovoljno delovanje markcistov, ki skrbijo, da so poti do vrhov urejene in izrazimo podporo prizadevanjem za ohranjanje gorskega okolja ter seveda podpiramo delovanje svojega društva.