Turno smučanje približati mladostnikom in privabiti nove tekmovalce (video)

Turno smučanje postaja vedno bolj priljubljen šport, prav tako raste zanimanje za tekmovalno panogo. Na letošnjih zimskih olimpijskih igrah v Lozani v Švici je tekmovanje v turnem smučanju doživelo premiero. V letošnjem času, ko je negotovo delovanje urejenih smučarski prog, je turno smučanje eden izmed odličnih načinov za nabiranje kondicije in doživljanje pristne narave. Slovenska reprezentanca v turnem smučanju je opravila prve treninge v Dolomitih, sedaj se pripravlja na prvo tekmo domačega prvenstva.
Foto: Nejc Soklič
Turno smučanje je gibanje s smučmi v gorskem svetu, pri čemer imamo smuči v vzponu in spustu na nogah. Zahteva številna znanja, veščine in sposobnosti. Potrebno je osnovno motorično gibanje hoje, ki je podobno klasični tehniki hoje in teka na smučeh. V zimskem času, ko sneg pokrije hribe in doline, je to eden izmed načinov odlične zimske aktivnosti. A da se ne boste brezglavo podali na smuči, je potrebno vedeti nekaj osnovnih priporočil za varno turno smučanje, ki si jih v daljši različici preberite na spletni strani PZS.
1. Zdravi in telesno pripravljeni v gore

Turno smučanje je vzdržljivostni šport. Srčni utrip in obtok se pospešita, mišice pa so zelo obremenjene, zato sta nujno potrebna dobra fizična pripravljenost in realna ocena lastnih sposobnosti. 

2. Natančno načrtujte turo
Zemljevidi, vodniki, internet in strokovnjaki so odlični viri informacij (cilji, razdalje, višinske razlike, trenutne razmere). Še posebej bodite pozorni na vremensko napoved. 
3. Uporabljajte vso potrebno opremo
Poskrbite, da boste imeli primerno opremo za zimske razmere in za cilj, ki ste si ga izbrali. Plazovna žolna, lopata in sonda so standardna oprema, zraven pa sodijo tudi komplet prve pomoči, bivak vreča in mobilni telefon (evropska številka za klic v sili je 112).

4. Seznanite se s poročilom o snežnih razmerah
Pred turo se pozanimajte o plazovni nevarnosti: stopnja nevarnosti, nevarna območja, stanje snežne odeje.
5. Ocenite tveganje pred plazovi
Ocenjevanje plazovne nevarnosti na terenu je težavno. Pri sprejemanju odločitev uporabljajte metode za preverjanje stabilnosti snežne odeje in bodite pozorni na vse, kar se vam zdi sumljivo. 
6. Orientacija in postanki
Na turi bodite nenehno pozorni na orientacijo. Znanje uporabe zemljevida, višinomera, kompasa, mobilnih aplikacij ali GPS-sprejemnika je nujno. Hrana, pijača in postanki so ključnega pomena za ohranjanje koncentracije in preprečevanje utrujenosti.
7. Ohranjajte razdaljo med člani skupine
Ohranjanje razdalje zmanjša obremenitev snežne odeje in tveganje, ki ste mu izpostavljeni. Če so turni smučarji med vzpenjanjem po strmem pobočju deset metrov narazen, so tudi obrati lažji.

8. Izogibajte se padcem
Padci pri spustih so glavni vzrok poškodb pri turnem smučanju, prav tako pa močno obremenijo snežno odejo. Dobra tehnika smučanja in hitrost, ki je primerna vašim sposobnostim, zmanjša tveganje za nesreče. Smučarska čelada vas lahko zaščiti pred poškodbami glave. 
9. Smučajte v majhnih skupinah
Majhne skupine (do šest ljudi) so varnejše. Komunikacija z ostalimi ter medsebojna skrb in pozornost bodo zmanjšali tveganje za nastanek nevarnih situacij. Ostanite s skupino. 
10. Spoštujte naravo
Gore so dragoceno okolje, kjer lahko doživimo nedotaknjeno divjino. Uživajte v tej svobodi!

Foto: Robert Pritržnik

15 tekmovalnih sezon

Leta 2002 je bila pri Planinski zvezi Slovenije ustanovljena Komisija za turno smučanje, ki jo je leta 2012 nasledila Komisija za gorske športe, pod okriljem katere delujeta tekmovalno turno smučanje in ledno plezanje. Po letu 2004 se je za Slovence začelo obdobje mednarodnih tekem na najvišji ravni, od udeležbe na svetovnih in evropskih prvenstvih do nastopov na tekmah za svetovni in evropski pokal. Najuspešnejši slovenski turni smučar je Nejc Kuhar, zadnja leta zmage na državnem prvenstvu pobira Luka Kovačič.
Glavna tekma letošnje sezone bo vsekakor svetovno prvenstvo v Andori od 1. do 6. marca 2021. Prva tekma svetovnega pokala bo že 19. in 20. decembra v Italiji Adamello Pontedilegno Tonale, kjer nameravajo nastopiti tudi slovenskimi tekmovalci. 

Priprave slovenske reprezentance v turnem smučanju v Dolomitih, oktober 2020Slovensko reprezentanco v turnem smučanju v sezoni 2020/2021 sestavljajo samo moški člani različnih generacij in izkušenj (Luka Kovačič, Matjaž Mikloša, Aljaž Kolar in Maj Pritržnik). "Glede pogojev za trening smo lahko konkurenčni predvsem v disciplinah vzpon in šprinti. V disciplini posamično zaradi slabših snežnih pogojev v gorah nimamo zadosti kvalitetnega treninga. Udeleževali se bomo tekem svetovnega pokala, kjer je zaradi številčnejše konkurence težje doseči vidnejšo uvrstitev. Na svetovnem prvenstvu v Andori je naš cilj na tekmi v vzponu: med člani uvrstitev od 10. do 15. mesta, med kadeti pa uvrstitev med deset. V disciplini šprinti pa uvrstitev v polfinalno skupino med 12," je optimistično realen selektor slovenske reprezenatnce v turnem smučanju Robert Pritržnik.

Prva tekma državnega prvenstva konec decembra

Zaradi razglašene epidemije in prepovedi združevanja je pod vprašajem izvedba prve tekme slovenskega pokala v turnem smučanju, ki ga želijo izvesti člani Turnosmučarskega kluba LiMa iz Dobrne. A člani so optimistični in upajo, da jim bo v skladu z ukrepi 26. decembra uspelo izvesti prvo tekmo na Golteh. Omenjena tekma bo štela kot državno prvenstvo v disciplini šprinti. V slopu tekme bodo izvedli tudi Dan turnega smučanja, kjer bodo lahko v naprej prijavljeni testirali turnosmučarsko opremo. 

Ostale tekme državnega prvenstva


Šolar na turne smuči

Komisija za gorske športe bo v naslednjem letu širila nacionalni projekt Šolar na turne smuči za popularizacijo turnega smučanja. Glavni cilj projekta je predstavitev turnega smučanja otrokom in mladostnikom. Omenjene predstavitve pa bodo lahko izvajali samo izobraženi vaditelji in učitelji turnega smučanja. Prva generacija vaditeljev bo zaključila izobraževanje že do konca letošnjega leta. Vodja izobraževanja je Iztok Cukjati. »Turno smučanje želimo predstaviti čim večjemu številu otrok in posledično povečati število tekmovalcev v tekmovalnem turnem smučanju. V letu 2021 načrtujemo pet predstavitev v šolah in klubih v zimskem času in pet predstavitev v jesenskem in spomladanskem času. V štirih letih želimo opraviti 100 predstavitev,« je dodal načelnik Komisije za gorske športe Robert Pritržnik.

Skok v zgodovino

Začetki turnega smučanja segajo v prazgodovino. S pomočjo smuči so si ljudje takrat pomagali premagovati dolge razdalje predvsem v polarnih in gorskih predelih. Prvi zametki tekmovalnega turnega smučanja segajo v prvo polovico 20. stoletja, ko so se na tekmovanjih merili predvsem vojaki. Tovrstna tekmovanja so bila pogosta predvsem v alpskem svetu. V Sloveniji štejemo za prvo turnosmučarsko preizkušnjo Triglavski smuk, ki je bil organiziran pod okriljem Zimskošportne zveze leta 1927. Prvo sodobno tekmovanje pa je bilo organizirano leta 1996 na Jezerskem