Turno smučanje bi naj bilo na olimpijskih igrah leta 2026

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je sporočil, da bo julijskem zasedanju skupščine pred igrami v Tokiu obravnaval predlog širitve programa zimskih olimpijskih iger v Cortini in Milanu leta 2026. Tam naj bi olimpijsko premiero doživelo turno smučanje.
Člani slovenske reprezentance v turnem smučanju v Andori
Kot so pojasnili pri krovni olimpijski organizaciji, gre za predlog prirediteljev olimpijskih iger čez pet let v Italiji. Izvršni odbor Moka ga bo posredoval skupščini, ki bo 20. - 21. julija 2021 v Tokiu.


Člani slovenske reprentance v turnem smučanju na svetovnem prvenstvu v Andori.

Če bo predlog uspešen, bo turno smučanje doživelo premiero na OI. Po predlogu prirediteljev iger v Milanu in Cortini leta 2026 bi v novi panogi podeli pet kompletov medalj: v posamičnih in sprinterskih tekmah za moške in ženske ter v mešani štafeti.

»Kot prva generacija vaditeljev turnega smučanja imamo veliko odgovornost in poslanstvo za vzgojo bodočih tekmovalcev. Planinska zveza Slovenije in njena Komisija za gorske športe pa bo naredila vse za zagotovitev turne opreme, ki jo bomo lahko uporabljali pri predstavitvah v sklopu projekta Šolar na turne smuči in financiranje slovenske reprezentance v turnem smučanju,« je povedal načelnik Komisije za gorske športe PZS Robert Pritržnik.