Evropski pokal v lednem plezanju je nazaj!

V soboto, 27. novembra, se je v Žilini na Slovaškem odvila že letošnja druga tekma UIAA evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju v težavnosti. Organizatorjem je kljub trenutnim koronskim razmeram na Slovaškem (lockdown) uspelo izvesti dobro organizirano tekmo.
Evropski pokal v lednem plezanju je nazaj! Foto: arhiv KGŠ PZS

Tekma je potekala v velikem plezalnem centru La Skala. Z razliko od prejšnjih let, ko so žilinska tekmovanja potekala v notranjosti centra, so tokrat prireditelji pripravili povsem novo zunanjo steno namenjeno plezanju z orodji.

Tekme se je udeležilo 52 tekmovalcev (13 tekmovalk in 39 tekmovalcev) iz 14 evropskih držav. Všteti so tudi gostujoči plezalci iz Kanade in Združenih držav Amerike. Slovenijo sta zastopala Gregor Šegel (PD Ljubljana-Matica) in Miha Habjan (Akademsko planinsko društvo).

V kvalifikacijah so se tekmovalci in tekmovalki preizkusili v treh smereh, a le najboljša osmerica se je uvrstila v finale. Smeri so bile dolge in tehnične. Med tekmovalci je bil najboljši Tyler Kempney (ZDA), pri tekmovalkah pa Olga Kosek (Poljska). Miha Habjan je zasedel 18., Gregor Šegel pa 28. mesto.

Več podrobnosti o tekmi in tudi sicer o tekmovalnem lednem plezanju lahko najdete na iceclimbing.sport.

Tradicionalna tekma v Žilini je bila sicer druga po vrsti v sklopu petih tekem UIAA evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju sezone 2021/2022. Naslednja postaja tekmovalne karavane bo v Brnem na Češkem že to soboto, 4. decembra 2021.

Miha Habjan: "Tekma je bila glede na slovaški lock down super organizirana. Tokrat smo z razliko od prejšnji let plezali na zunanji novi steni. Kvalifikacijske smeri so bile tehnične, z mnogo slabimi grifi in dolgimi gibi. Z Grego sva plezala solidno, za vidnejši rezultat bi morala biti hitrejša. Tega se pa brez podobne stene, kjer se da ustrezno trenirati, enostavno ne da naternirati. Konkurenca je vsako leto močnejša in bolje pripravljena, nekako še držimo stik z glavnino. Brez ustrezne stene za trening pa bomo Slovenci enostavno zaostali in zgubili stik z najboljšimi v UIAA EU pokalu."

Gregor Šegel: "Žilina ni znana po visokih hribih, imajo pa zato plezalni center z visoko drytooling steno, ki ne razočara niti najbolj zahtevnih. Tam so Slovaki letos spet organizirali tekmo, kjer so prevladovale sicer plezljive, ampak zelo tehnične smeri z dolgimi gibi v rahlo previsnih platah. Glende na to, da je bila to moja prva drytooling tekma, sem se odrezal bolje od svojih pričakovanj, saj sem tudi najbolj tehnične gibe izvedel brez večjih težav. Edina pomanjkljivost, ki sem jo opazil je v hitrosti plezanja, saj v Sloveniji nimamo dovolj visoke umetne stene, kjer bi tovrstno disciplino lahko trenirali."