Zelenica Vertical Speed UP | v manj kot 18 minutah na Zelenici!

Za nami je že druga tekma slovenskega pokala v turnem smučanju – tekma v vzponu na Zelenico, ki je potekala v nedeljo, 26. decembra, v organizaciji Društva za razvoj turnega smučanja.
Zelenica Vertical Speed UP 2021. Foto: Matjaž Meglič
Sprva je bilo načrtovano, da bo vertikal otvoril novo sezono, a je bila tekma zaradi nevarnosti proženja plazov prestavljena na kasnejši datum in je bila tako prva pokalna tekma državno prvenstvo v šprintih na Golteh. Nazadnje pa so jo morali organizatorji zaradi neugodne vremenske napovedi prestaviti še s popoldneva na dopoldne, kar pa ni odvrnilo dobrih 70 udeležencev, ki so kljub meglenemu jutru nasmejani prevzeli štartne številke.

Tekma v vzponu velja za tehnično najmanj zahtevno disciplino, Zelenica pa je v zadnjih letih postala že skoraj sinonim za turno smučanje, zato je bila udeležba na tekmi spodbudna, želimo pa si, da v prihodnje še zraste. Za kar nekaj udeležencev je bila Zelenica prva turnosmučarska tekma in marsikdo med njimi tudi sicer še nima veliko turnosmučarskih izkušenj, pa so vsi kljub težkim snežnim in ne najbolj optimalnim vremenskim razmeram zmogli premagati traso, kar naj bo še dodatna spodbuda za tiste, ki se zbirate pogum pred prijavo na krstno tekmovanje. Tokratni debitanti so bili navdušeni nad organizacijo ter prijetnim vzdušjem, že naslednja priložnost za nabiranje izkušenj pa bo 29. januarja na Jezerskem, kjer bo klasična preizkušnja.

Po kratkem ogrevanju in navodilih s strani organizatorjev so se tekmovalci od bivše spodnje postaje sedežnice zapodili v klanec do cilja pri Domu na Zelenici. Najhitreje ga je dosegel naš odličen Luka Kovačič s časom 17:58, drugo mesto je osvojil Klemen Španring s časom 20:21, tretje pa Maj Pritržnik s časom 20:48. Četrti absolutno je bil Mark Rakovec s časom 20:59, peti pa Matjaž Mikloša s časom 21:06.

Luka Kovačič in Klemen Španring sta tekmovalno sezono uspešno začela že prejšnji teden s tremi tekmami svetovnega pokala, o čemer smo že poročali, Klemen pa je bil tudi tokrat nepremagljiv med mladinci: »Vesel sem, da se je začela sezona turnih tekem. Po prejšnjem tednu na svetovnem pokalu, sem se že veselil tekme na Zelenici, kjer smo se pomerili vsi slovenski turni smučarji. Tekmo smo začeli hitro, poskušal sem še slediti vodilnemu, ampak Luka je spet imel svojo tekmo, mi pa smo se zadaj borili za preostala mesta. Tekma se je odločala predvsem na strmini, kjer je bila tudi pomembna izbira prave smeri in pravih kož.«

Mladinska kategorija ni bila še nikoli tako močna, saj je bil Maj Pritržnik tik za njim, 3. mesto pa je osvojil Jon Pritržnik s časom 26:05, ki je prav na dan tekme dopolnil 15 let.

Maj Pritržnik: »Zelo sem vesel, da lahko spet dirkamo in se priganjamo. Tekma je bila super. Šlo je na polno od štarta in hitro se je pokazalo, kje je kdo. S tekmo sem zelo zadovoljen in upam, da bo kmalu spet priložnost za nove boje.«

Med člani so prva tri mesta osvojili Luka Kovačič, Mark Rakovec in Matjaž Mikloša. V veteranski kategoriji je s časom 25:26 zmagal Stane Lotrič, ki je po tekmi povedal: »Tekma, ko veš, da bo letelo od štarta do cilja. Se poženeš za mladci na kar bo, pa bo. Pogrešaš dodatna pljuča. Na cilju pa fajn občutek, da še lahko daš iz sebe najboljše. Odlična tekma. Kot vedno super organizacija. Upam, da tekmovalno turno smučanje privabi vedno več tekmovalcev in še več tekmovalk. Danes je bila res številčna udeležba, naj bo tako ali še več tudi na naslednjih tekmah.« Drugo mesto med veterani je osvojil Miran Pristavec s časom 26:17, tretji pa je bil Gvido Španring s časom 26:24.

Enotna ženska kategorija je bila tokrat zelo dobro zastopana, uvrstilo se je 16 tekmovalk, najhitrejša je bila Karmen Klančnik Pobežin s časom 24:20, ki je po tekmi povedala: »Tekme na domačem terenu so vedno težko pričakovane. Nastopili smo v vertikalu, kjer v navadi šteje le surova moč od štarta do cilja. V nedeljo pa so štele tudi izkušnje, kilometrina na smučeh ter moč v rokah, saj čez plaz oprijem ni bil najboljši. Zelo sem zadovoljna s svojim nastopom in časom, ki je kljub zelo majhnim številom treningov lep približek najboljši formi, ko sem nastopala na tekmah svetovnega pokala. Vsa čast organizatorjem za odlično izpeljano tekmo in njihovo energijo, s katero privabijo vedno večje število tekmovalcev. Se že veselim naslednje preizkušnje na Zelenici, klasike, ki se bo odvila v začetku marca.«

Drugo mesto je osvojila Špela Zupan s časom 29:20, tretje pa naša odlična gorska tekačica Ana Čufer, ki je s časom 30:30 uspešno zaključila šele svojo prvo turnosmučarsko tekmo.

Špela Zupan: »Po več letih sem se ponovno znašla pod Zelenico, vesela starih in novih obrazov turnosmučarske druščine. Čeprav za tekme v vzponu velja, da je treba iti na polno od štarta do cilja, mi to letos nekako ni uspelo, saj se najbrž zaradi pomanjkanja pravih treningov sploh nisem uspela prignati do najvišjih obratov. Glava je vedela, kako bi morala iti, a telo se je zaklenilo v udobnem ritmu in v njem sem glavnino tekme vztrajala na tretjem mestu. Na strmini so svoje naredile izkušnje in tako mi je uspelo vzpon zaključiti kot druga. Z uvrstitvijo sem zato zadovoljna, z doseženim časom ne preveč, čeprav mi ob res majhni količini miganja v tej sezoni sploh ni šlo tako slabo. Me pa čaka še precej dela do starih tekmovalnih občutkov. Vesela sem dobro zastopane ženske kategorije in upam, da je konec časov, ko smo zgolj tri ali štiri stale na štartu.«

Ana Čufer: »Letos sem končno uresničila svojo dolgoletno željo in se preizkusila v turnem smučanju. In kako bolje spoznati ta šport, ljudi in najlepše ture, kot da se udeležim turnosmučarske tekme! Seveda, samo v vzponu, ker nisem smučala že od osnovne šole in nisem želela, da bi imeli reševalci z mano opravka. Čeprav sem se na strmem poledenelem delu tepla po glavi, ko sem šla bolj nazaj kot naprej, sem bila vesela, da sem se tekme udeležila. Turno smučanje je res čudovit šport. Komaj čakam, da se z njim še bolje spoznam.«Rezultati:
 Absolutno
 Absolutno moški/ženske
 Po kategorijah

Čestitke vsem udeležencem za uspešno tekmo kot tudi organizatorjem za odlično izpeljan dogodek! Koledar naslednjih tekem slovenskega pokala najdete na povezavi, razpise pa bomo pravočasno objavili na našem portalu. Se vidimo konec januarja na Jezerskem!

Špela Zupan, vir: Turni.si