Luka Kovačič na tekmi SP v Andori blizu najboljših

Član slovenske turnosmučarske reprezentance Luka Kovačič se je 15. in 16. januarja v Comapedrosi v Andori udeležil druge tekme svetovnega pokala 2022, kjer je na posamični preizkušnji dosegel 35., na tekmi v vzponu pa 18. mesto. Tekma mu daje še dodatno motivacijo za trening pred evropskim prvenstvom, ki tekmovalce v turnem smučanju čaka med 9. in 13. februarjem v Španiji.
Luka Kovačič na tekmi SP v Andori blizu najboljših (foto Maurizio Torri)
Prva je bila 15. januarja na sporedu posamična preizkušnja z nekaj manj kot 2.000 metri vzpona, na kateri se je Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) z malo smole na štartu s časom 1:59:56 med člani uvrstil na 35. mesto med 54 tekmovalci, zmagal pa je Italijan Michele Boscacci s časom 1:45:49. Drugi je bil Francoz Xavier Gachet, tretji pa Italijan Robert Antonioli. 

Drugi dan tekmovanja so se turni smučarji pomerili na tekmi v vzponu, kjer je bila konkurenca izjemno strnjena, saj je Kovačič na 18. mestu (00:28:11,2) za drugouvrščenim zaostal manj kot minuto, zmage pa se je med 93 tekmovalci veselil Švicar Rémi Bonnet (00:26:16,9). Drugi je bil Italijan Robert Antonioli, tretji pa Američan Cameron Smith.


Luka Kovačič je kljub malo smole zadovoljen z nastopom na tekmi svetovnega pokala v Andori, od koder ima odlično popotnico za februarsko evropsko prvenstvo, saj je blizu najboljših (foto Maurizio Torri)

"Na tekmo sem šel z dobrimi občutki, saj imamo pri nas letos od decembra naprej odlične pogoje za trening, če pogledate na zasnežene gore, vam je vse jasno. Najprej je bila na sporedu individualna preizkušnja, od katere sem veliko pričakoval, saj mi je sama proga ustrezala. Vendar sem mi je tokrat pripetila huda smola, saj sem kmalu po štartu izgubil turno kožo v borbi za pozicije, tako sem s ponovnim nameščanjem izgubil ogromno časa, s tem pa so šle po zlu tudi možnosti za boje za visoka mesta. Ampak če je treba imeti kdaj smolo, sem vsaj pokuril kvoto za to sezono. Takoj naslednji dan je bila na sporedu vertikalna preizkušnja, kjer sem vedel, da imam realne možnosti za visoka mesta. Tako sem se dolgo časa boril za deseterico, vendar mi je v drugem vmesnem delu malo zmanjkalo moči, in sem na koncu zasedel 18. mesto, s čimer sicer sprva nisem bil najbolj zadovoljen, vendar po kasnejši analizi lahko rečem, da je bil rezultat vrhunski. Zavedati se moramo, da je sam šport izjemno zrastel, konkurenca je vse bolj strnjena in ni dovolj, da si dober, moraš biti odličen. Razlika med drugim in 18. mestom je bila ena minuta, kar pomeni, da nas je bilo 17 tekmovalcev v razmaku ene minute, in takoj ko malo 'zaspiš', to pomeni pet mest razlike. Prav zaradi tega lahko rečemo, da je tudi turno smučanje postalo vrhunski šport. Tako imam odlično popotnico za evropsko prvenstvo, saj sem blizu najboljših," je vtise strnil Luka Kovačič

Kovačiča in preostalo turnosmučarsko karavano februarja čaka še tekma sezone - evropsko prvenstvo 2022 v tekmovalnem turnem smučanju, ki bo od 9. do 13. februarja v Boi Taullu v Pirenejih.

Manca Ogrin

-------------------------
Povezana novica:
Luka Kovačič in Klemen Španring uspešna v Italiji