Uspešne jesenske priprave reprezentance v turnem smučanju

V začetku novembra so bili člani turnosmučarske reprezentance na pripravah na zimsko sezono. Po besedah sektorja in trenerja Roberta Pritržnika so v odličnih vremenskih in snežnih razmerah naredili dober trening za prihajajočo sezono. Kako so bili dejansko uspešni na pripravah, bodo pokazali na tekmi svetovnega pokala 16. decembra v Italiji.
Člani slovenske reprezentance v turnem smučanju Luka Kovačič, Klemen Španring, Maj Pritržnik in Jon Pritržnik so od 29. oktobra do 6. novembra na ledeniku Kitzsteinhorn nad Kaprunom izvedli sklop bazičnih priprav na zimsko sezono. V devetih dneh so udeleženci po načrtu treninga trenerja Nejca Kuharja in pod budnim očesom selektorja in trenerja Roberta Pritržnika opravili 30 ur treninga in pri tem nabrali slabih 19000 višinskih metrov in 190 kilometrov.
Glavni cilj sezone 2022/23 bo februarsko svetovno prvenstvo v Boi Taullu v Španiji, poleg tega pa se bodo udeležili tudi tekem svetovnega pokala, ki bodo potekale po celi Evropi, z vrhuncem aprila, ko se bo sezona končala s finalom na Norveškem.


Svojo pripravljenost bodo fantje prvič pokazali na tekmi v Pontidelegni Tonale v Italiji 16. decembra. Katerih mednarodnih tekem se bodo še udeležili, je veliko odvisno od financ. »Čakamo še na kakšnega močnega sponzorja, ki bi bil pripravljen podpreti našo zelo perspektivno reprezentanco. Na vsak način je glavni cilj sezone svetovno prvenstvo v Boi Taullu v Španiji, kjer bomo poskušali izboljšati dosežke od lanskega leta,« je razložil Robert Pritržnik. Na lanskem evropskem prvenstvu v Boi Taullu v Španiji je namreč slovenska reprezentanca dosegla največji ekipni uspeh, ko je v tekmovanju narodov zasedla odlično 10. mesto. Omenjena uvrstitev predstavlja največji uspeh slovenske turnosmučarske reprezentance v zgodovini.

V reprezentanci je trenutno 6 članov, poleg omenjenih sta še Tine Habjan in Karmen Klančnik Pobežin. V strokovnem timu so še Nejc Kuhar, Iztok Cukjati in Matjaž Mikloša. »V reprezentanci si želimo še kakšno konkurenčno kadetinjo in juniorko. Vendar se bodo morala dekleta najprej dokazati na domačih tekmah. Prvo priložnost bodo imela že 11. decembra 2022 v Črni na Koroškem, kjer bomo začeli s tekmo v šprintih. Na tekmo bomo povabili tudi tekmovalce iz Italije, Avstrije, Slovaške, Češke in Poljske. Šprinti in mešane štafete v turnem smučanju bodo na ZOI Milano Cortina 2026 doživele premierno izvedbo. Zato je organizacija tovrstne discipline v sklopu slovenskih tekem še toliko bolj pomembna. Na tekmo so v prvi vrsti vabljeni vsi slovenski turni smučarji in gledalci, da podprejo slovensko reprezentanco in organizatorje,« je zaključil Pritržnik.


Dolgoročni cilj slovenske turnosmučarske reprezentance je nastop na zimskih olimpijskih igrah v Italiji v Bormiu leta 2026, kjer bo tekmovalno turno smučanje prvič del olimpijske družine.

SESTAVA REPREZENTANCE V SEZONI 2022/2023
V letu 2022 je slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju sestavljena iz šestih športnikov, dveh trenerjev in selektorja.

Luka Kovačič je najboljši turni smučar v letu 2021 in je kategoriziran športnik z državnim razredom. Kategorizacijo je pridobil z osvojenim 4. mestom na evropskem prvenstvu v Italiji, Etna 2018, v kategoriji mlajših članov. Na svetovnem prvenstvu v Comapedrosi v Andori 2021 pa je med člani v disciplini vzpon osvojil 12. mesto in v disciplini posamično 16. mesto. Na lanskem evropskem prvenstvu v Boi Taullu v Španiji je v disciplini vzpon osvojil 18. mesto. Na tekmah državnega prvenstva je najbolj uspešen med vsemi tekmovalci v vseh disciplinah.


Tine Habjan je kategoriziran športnik z državnim razredom. Kategorizacijo je pridobil z osvojenim 3. mestom na državnem prvenstvu v šprintih na Golteh. Na svetovnem prvenstvu v Comapesdrosi je s slovensko reprezentanco osvojil 7. mesto. Na lanskem evropskem prvenstvu v Boi Taullu v Španiji je v disciplini šprinti med mlajšimi člani osvojil 10. mesto.

Klemen Španring je kategoriziran športnik državnega razreda, ki je na svetovnem prvenstvu v Andori 2021 v disciplini vzpon osvojil odlično 8. mesto. S tem rezultatom je zelo presenetil, saj se je s tekmovalnim turnim smučanjem začel ukvarjati tri mesece pred svetovnem prvenstvu v Andori. Na lanskem evropskem prvenstvu v Boi Taullu v Španiji je v disciplini vzpon osvojil 8. mesto. Klemen je najbolj perspektivni gorski tekač v Sloveniji, ki je dosegel številne odmevne rezultate v mednarodnem merilu.

 

Maj Pritržnik je najuspešnejši kadet, ki je na svetovnem prvenstvu v Andori 2021 dosegel v disciplini vzpon 21. mesto., v šprintih pa 22. mesto. Na lanskem evropskem prvenstvu v Boi Taullu v Španiji je v disciplini vzpon osvojil 8. mesto, v disciplini šprinti pa odlično 5. mesto. Maj je v svoji kategoriji eden izmed najbolj perspektivnih gorskih tekačev.

Jon Pritržnik perspektivni mladi športnik, ki bo letos prvič nastopal v kategoriji kadetov. V lanski sezoni je v disciplini posamično osvojil naslov državnega podprvaka, v disciplini vzpon pa je bil tretji. Poleg tega je uspešen kolesar, ki se na tekmah slovenskega pokala redno uvršča med najboljših 5 v svoji kategoriji in s slovensko reprezentanco nastopa na mednarodnih tekmah.

Karmen Klančnik Pobežin je naša edina članica v reprezentanci. Je kategorizirana športnica državnega razreda in serijska zbirateljica državnih naslovov v vseh disciplinah. V zadnjih treh letih je postala tudi mamica dveh otrok in zato ni bila prisotna na mednarodnih tekmah.

Nejc Kuhar je najuspešnejši slovenski turni smučar v vsej zgodovini. Na tekmi svetovnega pokala 2012 na Etni (Sicilija) je osvojil 5. mesto, na svetovnem prvenstvu v Piancavallu 2011 pa 8. mesto. Oba rezultata je dosegel v disciplini vzpon. Na domačih tekmah je bil serijski zbiralec državnih naslovov. Svojo zelo uspešno tekmovalno kariero je leta 2019 tudi zaključil. Z reprezentanco sodeluje, kot trener in strokovni sodelavec.

Matjaž Mikloša je eden izmed trenerjev slovenske turnosmučarske reprezentance. Še vedno je aktiven tekmovalec z odličnimi rezultati. Leta 2016 je na svetovnem pokalu v Transcavallu v disciplini šprinti osvojil 23. mesto, leta 2010 pa je s slovensko reprezentanco v štafeti osvojil 6. mesto. Leta 2011 je na svetovnem prvenstvu v Clautu v Italiji v disciplini pari osvojil 18. mesto. Poleg tega se na tekmah slovenskega pokala redno uvršča med prve tri.

Iztok Cukjati je več kot 10 let vodil slovensko reprezentanco v turnem smučanju. Je strokovnjak za višinske priprave in reprezentanci pomaga kot strokovni sodelavec in trener. Po poklicu je športni pedagog zaposlen, kot samostojni podjetnik.

Robert Pritržnik je selektor slovenske turnosmučarske reprezentance in načelnik Komisije za gorske športe pri PZS. Je še vedno registriran tekmovalec, ki si za največji uspeh lahko šteje naslov državnega prvaka v parih leta 2019. Po poklicu športni pedagog in ravnatelj IV. osnovne šole Celje.