Uspeh slovenske ekipe na tekmi evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju

Minuli vikend je v Žilini na Slovaškem potekala prva tekma UIAA evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju. Tja se je odpravila do sedaj najštevilčnejša slovenska ekipa, kar kaže na vse večje navdušenje nad to plezalno disciplino.
Uspeh slovenske ekipe na tekmi evropskega pokala v tekmovalnem lednem plezanju. Arhiv KGŠ PZS

Organizatorji so pripravili dve tehnično in fizično zahtevni kvalifikacijski smeri, v kateri so se pomerili tekmovalci iz 15 evropskih držav, nekaj tekmovalcev je prišlo tudi iz Združenih držav Amerike. Naši predstavniki so v kvalifikacijah dosegli sledeče rezultate: Blaž Grad (AO PD Nova Gorica) je dosegel 44. mesto, Nejc Anžlovar (AO PD Kranj) 39., Nace Grgorinič (AO PD Kranj) 38., Vili Guček (AO Špaltna) 36., Miha Guna (AO PD Rašica) 29., Marko Guna (AO PD Rašica) 21., Miha Habjan (APD Ljubljana) 19. in Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) 12. mesto. Najbolje pa sta se v kvalifikacijah odrezala Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica) ter Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), ki sta z doseženim 6. mestom napredovala v večerni finale.

Tudi finalna smer je postregla z zahtevnim orodnim plezanjem po slabih oprimkih ter zelo dolgimi gibi v previsnih ploščah. V moški smeri je bil selektiven zelo dolg dinamičen gib, na katerem je svoj nastop končala večina tekmovalcev, medtem ko je v ženski konkurenci selekcijo naredil zelo slab oprimek v prvi tretjini smeri. Posledično se je tudi vrstni red uvrščenih nekoliko premešal, žal je Gregor izgubil eno mesto in bil na koncu 7., Maja pa je dobro izkoristila izkušnje preteklih tekmovanj, pravilno prebrala selektivni oprimek in se zavihtela na zmagovalni oder do 3. mesta.

Zlasti za Gregorja je uvrstitev v finale v svoji drugi tekmovalni sezoni, na tekmi s tako številčno udeležbo, zelo velik uspeh. Svojo izkušnjo je komentiral s sledečimi besedami: »Letošnje treninge sem posvetil tekmam in vesel sem, da se z nastopom v finalu na prvem evropskem pokalu trud obrestuje. Tekma je bila dober pokazatelj pripravljenosti ter dodatna motivacija takoj ob vstopu v novo tekmovalno sezono. Tam smo ostali še dan po tekmi in tamkajšnjo drytooling steno izkoristili za trening.«
Maja, ki pa je na tekmi evropskega pokala tokrat tretjič stopila na zmagovalni oder, pa je o svojem nastopu povedala: »Zares sem zelo zelo vesela. Ob pogledu na štartno listo se mi je zdela že uvrstitev v finale praktično nemogoča, saj je bilo prijavljenih res veliko močnih tekmovalk, ki tekmujejo tudi v svetovnem pokalu. Ker pač nisem imela česa izgubiti, sem šla na polno, tako v kvalifikacijah, kot tudi v finalu, in to se mi je fantastično obrestovalo.«

Slovenska ekipa tekmovalcev v lednem plezanju se za podporo zahvaljuje Planinski zvezi Slovenije in Zavodu za šport in rekreacijo Domžale, ki omogočata trening v centru Domžal na edini ustrezni slovenski steni in Alpstation Montura Trbiž.


Komisija za gorske športe PZS