Prva tekma odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju

V soboto, 10. decembra je v Podslemenskem tunelu in pri nekdanji žičnici (oboje pri Zagrebu) potekala 1. tekma odprtega slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju v sezoni 2022/23. Tekma v organizaciji Komisije za alpinizem Hrvaške planinske zveze, PDS Velebit Zagreb in HPD Zagreb-Matica je gostila 10 tekmovalk in 21 tekmovalcev iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine in Slovenije. Sodila sta mednarodna sodnika Jasna in Andrej Pečjak (oba SLO) ter državna sodnika Danijela Babović (SRB) ter Mario Musulin (HRV).
Prva tekma odprtega slovensko-hrvaško-srbskega (SHS) pokala v lednem plezanju. Foto: Ivana Mijić

Kvalifikacije so potekali v Podslemenskem tunelu. Postavljalec kvalifikacijskih smeri, bivši hrvaški tekmovalec Krunoslav Tomorad, je pripravil 4 kvalifikacijske smeri po oboku tunela. Prvi dve sta bili krajši, lažji in z varovanjem od zgoraj, drugi dve pa težji in s sprotnim vpenjanjem varovanja. Tekmovalci so smeri plezali po principu veznega prehajanja iz smeri v smer. Za vsako smer so imeli 2 in pol minuti časa (3 minute pri ženskah), sledila pa je 2-minutna pavza. Ko je prvi tekmovalec vstopil v prvo smer, je nato s pavzami vezno prehajal do zadnje smeri. Tretja smer, ki je bila tehnično najzahtevnejša, je bila tista, ki je izselekcionirala elitnih 8 tekmovalcev in 6 tekmovalk, ki so prešli v večerni finale.Slovenski tekmovalci so bili najštevilčnejši in so po pričakovanih poželi največ odličij. Finalno plezanje se je dogajalo v nekaj minut oddaljenemu poligonu Hrvaške gorske reševalne službe. Smer je postavil bivši hrvaški tekmovalec Mario Musulin, njena zanimivost pa je bil edinstven štart tekmovalcev. Za začetek plezanja je bil vsak finalist spuščen v 14 metrov globok jašek, po katerem je moral izplezati po majajočem se hlodu, od tod pa je prešel na plezalno steno, kjer je nadaljeval z bolj običajnim plezanjem po oprimkih v rahlo previsni plošči, vrh smeri pa je predstavljalo prečenje treh majajočih se sodčkov v stropu, ki so poskrbeli za atraktivnost. Pri dekletih se je najvišje povzpela Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), druga je bila Katja Brunec (AO PD Kranj), tretja pa tekmovalka iz Bosne in Hercegovine Ivana Mijić. Od Slovenk sta se v finale uvrstili še Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) in Marta Krejan Čokl (AK Ravne na Koroškem), ki sta bili 5. in 6. Pri moških se je vnel hud boj v sodčkih na stropu. Trije tekmovalci so dosegli vrh in o barvah medalj je odločil čas. Najhitreje je svojo nalogo opravil Marko Guna (AO PD Rašica), ki je za 24-metrsko smer porabil zgolj 2 minuti in 45 sekund. Drugi je bil Nace Grgorinič (AO PD Kranj) s časom 4 minute in 5 sekund, tretji pa Gregor Šegel (AO PD Ljubljana Matica), ki je vrh smeri dosegel ravno še znotraj dovoljenega časa šestih minut. Od slovenskih tekmovalcev so se v finalni smeri pomerili še Miha Guna (AO PD Rašica) in Vili Guček (AO Špalna), ki sta si razdelila 5. mesto, 7. je bil Nejc Anžlovar (AO PD Kranj), 8. pa Žan Hrastovec (AO PD Kamnik).Tekma je štela tudi za slovenski pokal, v katerem je bil razpored prvih treh mest pri moških nespremenjen, pri ženskah pa je Ivano Mijić na tretjem mestu nadomestila Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje).

Celotni rezultati so dostopni na gorski-sporti.pzs.si.Organizatorji so poskrbeli tudi za prijetno obtekmovalno dogajanje, bogate nagrade, hrano, pijačo in koncert. Po dvoletnem premoru tekmovanj SHS pokala se je tako vsem udeležencem in ljubiteljem tekmovalnega lednega plezanja ponovno porodila želja po pogostejših tovrstnih druženjih v državah Balkana. Naslednja tekma SHS karavane se bo morda odvila februarja v Beogradu v Srbiji, zadnja pa zagotovo 4. marca 2023 v Domžalah.

Foto: Ivana Mijić