SP v lednem plezanju Saas Fee | nekaj smole, zato pa toliko več izkušenj

Minuli vikend se je v švicarskem mestu Saas-Fee odvila tretja, zadnja letošnja tekma svetovnega pokala v lednem plezanju. Tja sta odpotovala slovenska reprezentanta Marko Guna (AO PD Rašica) in Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica).
Marko Guna v smeri svetovnega pokala v Saas Feeju (Švica). Arhiv Marka Gune

Tekma v Saas-Feeju (Švica) poteka v ogromni ledni konstrukciji, ki je zgrajena v notranjosti mestne parkirne hiše. Zaznamuje jo plezanje po tehnično zahtevnih smereh in zelo slabih oprimkih. Tokrat je nastope slovenskih tekmovalcev spremljala smola. Marko Guna se je v prvo kvalifikacijsko smer podal v hitrem tempu, ki pa ga je stal padca že zgodaj v poteku smeri. Zaradi slabega nastopa v prvi smeri pa je v drugo smer vstopil manj zagnano in na koncu dosegel povprečen rezultat, 46. mesto. Gregor Šegel je v prvi smeri plezal solidno, zaradi številnih padcev sotekmovalcev je bil pazljiv, kar pa ga je stalo dragocenega časa, zato je bil njegov nastop ustavljen po pretečenem času. V drugi smeri pa je naredil napako ob vpenjanju, zaradi česar ni mogel napredovati, čeprav mu je ostajalo še dovolj časa in moči. Njegovo plezanje je zadostovalo za solidno 37. mesto.

Kljub temu, da slovenska reprezentanta nista osvojila svojih pričakovanj, pa je bila tekma v Saas-Feeju zanju pomembna izkušnja. O svojem nastopu je Marko povedal: »'Iskreno, preveč sem želel in bil z mislimi že v polfinalu. Pretirano sem hitel v samem startu in odletel kaj kmalu na dokaj realna tla. Posledično mi je motivacija upadla, kar se je poznalo tudi v drugi kvalifikacijski smeri. Dobra in poučna lekcija. Znano je, da po dežju zasije sonce, glavo gor in novim izzivom naproti!«. Gregor pa je dodal: »Tehnični gibi po slabih oprimkih v neprevisni steni, kjer je pri vsakem gibu potrebna tenzija celotnega telesa, je vsekakor stil, ki prevladuje v sodobnih smereh. V prihodnosti bo potrebno več časa nameniti prav takšnim gibom in tako pridobiti na hitrosti, ki je ključna za boljšo uvrstitev.«


V finalu tekme v Saas-Feeju se je pomerilo najboljših 8 tekmovalcev in tekmovalk. Obe smeri, tako moško kot tudi žensko, je zaznamovalo tehnično in fizično zahtevno plezanje z dinamičnimi gibi in skoki. V ženski konkurenci je s plezanjem najbolje opravila domačinka Sina Goetz, ki je edina uspela zadržati oprimek na skoku in se približati vrhu. Druga je bila Francozinja Marion Salmon-Thomas, tretja pa Švicarka Petra Klingler. Pri moških je zmagal Francoz Louna Ladevant, drugi je bil domačin Benjamin Bosshard, tretji pa Korejec Younggeon Lee.

S tekmo v Saas-Feeju se je zaključilo tudi točkovanje v skupni razvrstitvi svetovnega pokala. Med dobitnike točk so posegli tudi naši tekmovalci. Maja Šuštar Habjan (AO Domžale), ki se je udeležila le ene od treh tekem svetovnega pokala, je zasedla 18. mesto, Marko Guna in Gregor Šegel, ki sta se udeležila dveh tekem, pa sta bila 39. in 59. V ženski razvrstitvi je postala zmagovalka svetovnega pokala Švicarka Petra Klingler pred rojakinjo Sino Goetz in Korejko Woonseon Shin, pri moških pa je pokalni zmagovalec ponovno postal Francoz Louna Ladevant pred Korejcem Heeyong Parkom, tretji je bil Švicar Benjamin Bosshard.

Oglejte si posnetek finalaCelotni rezultati
so dostopni na uiaa.results.info.

Slovenska lednoplezalska reprezentanca se za podporo zahvaljuje Planinski zvezi Slovenije, Zavodu za šport in rekreacijo Domžale in PD Domžale, ki omogočata trening v Domžalah ter Alpstation Montura Trbiž.