Luka in Klemen v paru na 10. mestu, Klemen Španring 9. v vzponu

Klemen Španring se je 1. marca na tekmi v vzponu znotraj svoje kategorije mlajših članov (U23) uvrstil na visoko 9. mesto, 2. marca pa sta z Luko Kovačičem v tekmi v parih med 24 ekipami zasedla odlično deseto mesto.
Foto: ISMF
Tretji dan svetovnega prvenstva je prinesel najdaljšo in tehnično najbolj zahtevno tekmo v tednu. Moški so se v paru podali na razgibano 20-kilometrsko traso, ki je v osmih vzponih postregla z 2100 višinskimi metri. Pri vrhu so se za medalje borili najbolj izkušeni tekmovalci, zmago sta po zelo izenačenem boju s Francozoma naposled osvojila Italijana Robert Antonioli in Matteo Eydallin, slednji je postal svetovni prvak na ekipni tekmi že četrtič.

V kategorijih moških parov se je zvrstilo 26 ekip iz 14 držav, ki so se spopadle z 2110 metri višine, šestimi vzponi in spusti na območju smučišča. Luka Kovačič in Klemen Španring sta bila edina slovenska predstavnika in na koncu sta osvojila 10. mesto, kar je najboljši slovenski rezultat na tekmah turnega smučanja.  "Danes sva pokazala najino najboljšo predstavo, sodelovala sva kot zelo dobra ekipa in na koncu se je vse poplačalo! Vesela sva najinega uspeha in ponosna nato, kako sva zastopala slovenske barve na tem svetovnem prvenstvu."2. dan tekmovanja

Na prvi marčevski dan so se najboljši turni smučarji na svetu pomerili na tekmi v vzponu. Vse kategorije so nastopile na isti trasi z dobrimi 500 višinskimi metri vzpona. Utrujeni obrazi na posnetkih tekmovalcev v cilju so zgovorni, kljub relativno kratki tekmi je bila za vse izredno naporna, saj ni dopuščala niti koraka brez naprezanja.

Svetovna prvaka v najmočnejši, članski konkurenci sta postala Francozinja Axelle Mollaret in na vertikalih že dolgo nepremagljivi Švicar Remi Bonnet, slednji je bil v cilju kar celo minuto pred prvim zasledovalcem, dalje pa so bile razlike med tekmovalci le minimalne.

Najhitrejši od naših tekmovalcev je bil Luka Kovačič, ki je zadovoljen z uvrstitvijo med prvo dvajseterico, osvojil je 19. mesto. Le malo za njim, na 24. mestu absolutno, je bil v cilju Klemen Španring, ki se je znotraj svoje kategorije mlajših članov (U23) uvrstil na visoko 9. mesto. Vsekakor izvrsten rezultat za mladega tekmovalca, ki je z letošnjim letom uspešno prestopil iz mladinske v člansko konkurenco.

Luka Kovačič je osvojil 19. mesto v vzponu. (foto ISMF)

Klemen Španring: "Vertikal je bil moj primaren cilj na letošnjem svetovnem prvenstvu, tako da sem zelo vesel, da mi je uspel dober nastop, predvsem tudi zaradi prestopa v člansko konkurenco. V prihajajočih dneh me čakata še dve tekmi in se že veselim še več dobrih nastopov."

Med članicami je tekmo na 27. mestu končala Karmen Klančnik Pobežin, naša druga predstavnica Lena Lupša pa je med kadetinjami (U18) osvojila 13. mesto. Tudi med kadeti se je Jon Pritržnik dobro odrezal, osvojil je 14. mesto, njegov brat Maj Pritržnik, ki je na šprintih dan prej vse razveselil s 5. mestom, pa je med mladinci (U20) tekmo v vzponu končal na 19. mestu.

Karmen Klančnik Pobežin (foto Maurizio Torry)

 


Jutri je edini dan počitka na svetovnem prvenstvu. Večina športnikov ga bo uporabila za ogled proge za sobotno posamično preizkušnjo. Predzadnjo tekmo lahko v soboto v živo gledate od 9:10 dalje na TV.ISMF-SKI.ORG.


Špela Zupan/turni.si
Barbara Gradič Oset