Slovenska prevlada na domžalskem zaključku SHS pokala v lednem plezanju

Minuli vikend je v Domžalah potekalo tekmovanje odprtega državnega pokala in pokala Slovencev, Hrvatov in Srbov (SHS) v tekmovalnem lednem plezanju. Tekme se je udeležilo 45 tekmovalk in tekmovalcev, med njimi tudi predstavniki Italije, Srbije, Bosne in Hercegovine, Slovaške, Romunije in Hrvaške.
Z domžalsko tekmo se je zaključil tudi letošnji SHS pokal v lednem plezanju. Foto: Matevž Maček/MM media

Tekmovanje se je odvijalo na plezalni steni v centru mesta Domžal, kjer so se tekmovalci pomerili v treh kvalifikacijskih smereh. V finale se je uvrstilo najboljših 6 tekmovalk in 12 tekmovalcev. Močno previsna finalna smer je gledalcem ponudila pravi spektakel, slovenski tekmovalci pa so pokazali visok nivo plezanja. 1. mesto med moškimi je ponovno osvojil Marko Guna (AO PD Rašica), tik za njim je na 2. stopnički stal Gregor Šegel (AO PD Ljubljana-Matica), 3. mesto pa sta si delila David Bouffard iz Romunije in Marek Cerni iz Slovaške. V ženski konkurenci je z veliko prednostjo na prvem mestu stala najboljša slovenska tekmovalka in ledna plezalka leta Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), 2. mesto si je priplezala Nadja Korinšek (AO PD Trbovlje) , 3. pa Katja Brunec (AO PD Kranj).Za slovenske tekmovalce je bila to zadnja tekma po celotni sezoni evropskih pokalov, kjer si je Maja Šuštar Habjan v skupnem seštevku priplezala 4. mesto, Marko Guna in Gregor Šegel pa sta v moški konkurenci zasedla 8. in 9. mesto. Hkrati je tekma v Domžalah predstavljala tudi zaključek državnega pokala in pokala SHS. V državnem pokalu je z najvišjim izkupičkom točk zmagala Nadja Korinšek pred Katjo Brunec in Majo Šuštar Habjan. Pri moških je postal državni pokalni zmagovalec Marko Guna pred Nacetom Grgoriničem (AO PD Kranj) in Gregorjem Šeglom. V seštevku pokala SHS pa je zmagala Maja Šuštar Habjan pred Katjo Brunec in Nadjo Korinšek, pri moških pa Marko Guna pred Srbom Milanom Makojevićem in Gregorjem Šeglom.Plezalci so dodali še nekaj misli po zaključeni zadnji tekmi sezone:
  • Gregor Šegel: Plezalna stena v centru Domžal, ki je v zimskem času opremljena za tekmovalno ledno plezanje je edina struktura v Sloveniji, ki tekmovalcem omogoča primeren trening za Evropske pokale. Pred nekaj leti, ko so bila tekmovanja še v razvoju je stena v Domžalah gostila evropski pokal, kar pa sedaj zaradi premajne višine več ni mogoče. Nivo in število tekmovalcev v Sloveniji je vedno višji zato nujno potrebujemo napredno infrastrukturo, če želimo slediti razvoju športa na mednarodnem nivoju.

  • David Bouffard: Na tekmi mi je bilo všeč prijateljsko vzdušje med tekmovalci. Nisem pričakoval tako velikega števila udeležencev. Zaradi sproščenega vzdušja sem načel pogovore z mnogimi gledalci in tekmovalci. Smeri so bile primerne za vse udeležence, finalna smer pa je bila zahtevna, utrujajoča in zelo zabavna za plezanje.

  • Nejc Anžlovar: Vtisi tekmovanja državnega prvenstva lednega plezanja v Domžalah so bili izjemni, polni prijatelstva, veselja in tekmovalnosti. Organizatorji so odlično poskrbeli za pijačo in jedačo, da gledalci in tekmovalci nismo bili lačni ali žejni. Še posebno odlično pa je bilo poskrbljeno za oči gledalcev in mišice tekmovalcev, saj so bile plezalne smeri odlično postavljene. Kot tekmovalec so bile smeri res odlične saj so postavljalci z novimi oprimki poskrbeli za lepo tehnično plezanje, sodniki pa so odlično poskrbeli za red in konstantno hitro plezanje. Hvala vsem za odličen dogodek.

  • Sarah Posl: Glede na to, da se tekme niti nisem imela namena udeležiti, sem izredno zadovoljna s svojim rezultatom. Vzdušje in družba na takih dogodkih sta pa tudi vedno super. Vse pohvale tudi postavljalcem smeri in organizatorjem. Se veselim naslednje tekme!

  • Marko Guna: Prvenstvo v Domžalah je bilo letos fenomenalno, dokaz, kaj vse lahko nastane iz sodelovanja mnogih, res občudovanja vredno. Tekmo so letos začinili tudi nastopi drugih evropskih tekmovalcev in številčna udeležba nasploh. Z lastnim nastopom sem zadovoljen, bilo je borbeno in hkrati zabavno. Povrh vsega nam je bilo postreženo še lepo vreme, lahko rečem le hvala Bogu. Hvaležen sem tudi vsem, ki ste kakorkoli doprinesli in ostali skriti v zakulisju, naj bo blagoslovljena vaša nadaljnja pot in upam, da nas čaka še kakšna skupna pustolovščina.

Zapisal Gregor Šegel,
fotografirala Samo Kham in Matevž Maček/MM media