Maja Šuštar in Marko Guna zmagovalca 1. tekme SHS-pokala v lednem plezanju

V soboto, 11. novembra 2023, je bila v Zagrebu na Hrvaškem prva tekma slovensko-hrvaško-srbskega pokala v lednem plezanju v sezoni 2023/24. Ob resda malce manjši tekmovalni zasedbi so se že v začetku sezone izkazali slovenski tekmovalci: Maja Šuštar in Marko Guna na prvem, Marta Krejan Čokl na drugem in Miha Guna na tretjem mestu.
Maja Šuštar in Marko Guna zmagovalca 1. tekme SHS-pokala v lednem plezanju (foto Andreja Ravljen)
Tekmo je zaznamovala nizka udeležba tekmovalcev, srbski tekmovalci so namreč pristnost odpovedali v zadnjem trenutku zaradi višje sile, nekaj slovenskih tekmovalcev pa se na štartu ni pojavilo zaradi bolezni. Tekmovanje je organizirala Tea Čalogović, tudi sama tekmovalka, v sodelovanju s Komisijo za alpinizem Hrvaške planinske zveze, PDS Velebit Zagreb in HPD Zagreb-Matica, sojenje pa je bilo prepuščeno Andreju Pečjaku, Branku in Bredi Ivanek ter sodniškima pripravnikoma Tei Čalogović in Krunoslavu Tomoradu.


Maja Šuštar Habjan čez lesene sodčke proti vrhu finalne smeri (foto Andreja Ravljen)

Kvalifikacije so potekale v Podslemenskem tunelu. Postavljavec kvalifikacijskih smeri Krunoslav Tomorad je pripravil štiri kvalifikacijske smeri po oboku tunela, od tega so se ženske pomerile le v treh smereh. Za vsako smer so imeli tekmovalci tri minute časa, smeri so plezali vezno, eno za drugo, z vmesnimi pavzami. Tako je selekcija najboljših potekla zlasti na podlagi vzdržljivosti, saj so bile podlahti v zadnjih smereh že dodobra utrujene.


V ženski konkurenci je zmagala Maja Šuštar Habjan, 2. mesto si je priplezala Marta Krejan Čokl, tretja je bila domačinka Tea Čalogović (foto Andreja Ravljen)

Najboljših šest tekmovalcev in tri tekmovalke so se uvrstili v popoldanski finale. Ta je potekal v nekaj minut oddaljenemu poligonu hrvaške gorske reševalne službe. Finalno smer je postavil Mario Musulin in kot že pretekla leta, jo je tudi tokrat zaznamoval edinstven štart tekmovalcev iz 14 metrov globokega jaška, iz katerega so tekmovalci morali izplezati po majajočem se hlodu. Od tod pa je tekmovalna smer prešla v tehnično zahtevno navpično ploščo. Zasoljeno zaporedje gibov po tehnično zahtevnih granitnih oprimkih slovenskega izdelovalca Smart Stones je botrovala prenekateremu padcu, hkrati pa tudi izselekcionirala najboljše tekmovalce, ki so čez lesene sodčke izplezali proti vrhu smeri.

V ženski konkurenci je zmagala Maja Šuštar Habjan (AO PD Domžale), 2. mesto si je z odličnim plezanjem priplezala Marta Krejan Čokl (AK Ravne na Koroškem), tretja je bila domačinka in organizatorka Tea Čalogović (AO Mosor), četrta pa Katja Brunec (AO PD Kranj).


V moški konkurenci sta bila brata Marko in Miha Guna na prvem in tretjem mestu, drugi je bil Hrvat  Lukas Grbac Lacković (foto Andreja Ravljen)

Pri moških je pričakovano zmagal Marko Guna (AO PD Rašica), drugi je bil nova vzhajajoča zvezda hrvaškega lednega plezanja Lukas Grbac Lacković (AO Velebit), tretji pa Miha Guna (AO PD Rašica). Od preostalih finalistov velja omeniti še Mitja Voršiča (AO PD Kranj) na 4. mestu, Blaž Grad (AO Nova Gorica) je bil 5., Žan Janežič (AK Impol Slovenska Bistrica) pa je zasedel 6. mesto. Celotni rezultati so dostopni na tej povezavi