Čufer in Kolbl v Schladmingu odlično v šprintih, Kovačič in Španring v vzponu

Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju je odlično nastopila na šesti tekmi svetovnega pokala, ki je bila 1. in 2. marca v avstrijskem Schladmingu. Izstopata 15. mesto Ane Čufer v šprintih in 17. mesto Luke Kovačiča v vzponu, izkazala sta se tudi Rea Kolbl v šprintih in Klemen Španring v vzponu.
Ana Čufer in Luka Kovačič na tekmi SP v Schladmingu (foto ISMF in Skimo Stats)
Na šesti tekmi svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju se je v Schladmingu pomerilo več kot 100 tekmovalcev iz 21 držav, med njimi slovenska četverica. Prvi tekmovalni dan je bila na sporedu tekma v vzponu, na kateri sta slavila Avstrijka Sarah Dreier in Švicar Remi Bonnet. V slovenskem taboru se je Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja) veselil 17. mesta, Klemen Španring (TSK LiMa) pa 26.

"Letošnjo sezono me je spremljalo kar nekaj smole z zdravjem, na zadnji postaji pa še nekaj z opremo. Vseeno sem vedel in verjel, da se bo slej kot prej vse postavilo na svoje mesto in da bom spet lahko zares dirkal. Tokrat lahko rečem, da sem zadovoljem s svojim nastopom na tekmi v vzponu, spet sem bil v stiku s fanti v ospredju in zaključil na solidnem 17. mestu. Upam da bo krivulja ostala obrnjena navzgor in da dobro sezono potrdim na zaključku v Cortini D'Ampezzo," je dejal najizkušenejši reprezentant, Gorenjec Kovačič, z mislimi že pri zadnjem dejanju letošnje tekmovalne sezone.


Luka Kovačič v Schladmingu na tekmi v vzponu znova v stiku s tekmovalci v ospredju (foto Skimo Stats)

"Po tekmi v vzponu imam mešane občutke, po eni strani sem zadovoljen, saj sem dosegel dober rezultat, po drugi strani pa bi si želel še več, saj se mi zdi, da lahko po tistem 12. mestu z evropskega prvenstva pričakujem in si želim uvrstitve blizu ali pa znotraj prve deseterice. Zagotovo grem dalje proti zadnjemu svetovnem pokalu s še večjim zagonom," pa je vtise strnil Klemen Španring iz Poljčan. 

V ženski konkurenci je v vzponu nastopila tudi Ana Čufer (TSK LiMa), ki si je prismučala 24. mesto, njen dan pa je bila sobota, 2. marec, ko so prišli na vrsto šprinti, tudi olimpijska disciplina na prihajajoči premieri tekmovalnega turnega smučanja na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026. V četrtfinalu se je povzpela na odlično 15. mesto, njena reprezentančna kolegica Rea Kolbl (Društvo za razvoj turnega smučanja) pa nekaj mest za njo, na 23. mesto; zmagala je Švicarka Caroline Ulrich

"Končno se mi je vse poklopilo, da sem lahko na tekmah zares borbala. Zelo sem vesela, da tako hitro napredujem in obenem vidim, kje imam še precej rezerv. 15. mesto v šprintih mi je res dalo potrditev, da je to moja najboljša disciplina, v kateri tudi najbolj uživam. Hvala vsem, ki ste navijali, super ste!" je bila navdušena letošnja novinka v reprezentanci, Primorka Ana Čufer, za katero je bila to šele druga tekma v svetovnem pokalu. 


Ana Čufer je na svoji drugi tekmi svetovnega pokala navdušila s 15. mestom v šprintih, ki bodo tudi olimpijska disciplina (foto ISMF)

"V Schladmingu sem se odločila samo za šprint in se mi je res obrestovalo. V kvalifikacijah sem bila zelo zadovoljna tako s časom kot izvedbo ter se z 19. mestom uvrstila v četrtfinale. Dobila sem pa precej močno skupino z Emily Harrop, Ana Alonso, Marianno Jagercikovo in Albo De Silvestro, tako da mi več kot 5. mesto v svoji skupini žal ni uspelo. Bilo je sicer nekaj manjših napak, ampak sem s potekom res zadovoljna - prvič zame v prvi polovici tekmovalk. Bilo je pa res noro vzdušje na štadionu z izrednim prizoriščem in navijači," je navdušenje delila tudi Ljubljančanka Rea Kolbl, ki je še lani tekmovala za Združene države Amerike. 

Tekmovalno karavano letos čaka le še ena tekma, saj bo sezono svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju med 6. in 10. aprilom sklenila tekma v Cortini d'Ampezzo (Italija).

Manca Ogrin

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Rea Kolbl in Klemen Španring do največjega slovenskega uspeha v mešanih štafetah v SP
Kolbl, Kovačič in Španring po drugi tekmi SP v Andori zanosno v nadaljevanje sezone
Rea Kolbl in Luka Kovačič izenačila najboljši slovenski rezultat v olimpijskih mešanih štafetah
Luka Kovačič: Tekmovalno turno smučanje, izzivi v gorah in prihajajoče zimske olimpijske igre #podcast
Obe slovenski mešani štafeti deveti na tekmi SP v Val Martellu