Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem

Kadetinja Klara Velepec je na zadnji tekmi mladinskega svetovnega pokala 13. marca na Norveškem osvojila že tretjo srebrno medaljo v vzponu v letošnji sezoni, svoji premierni v tekmovalnem turnem smučanju. V Moldeju, kjer se je na sklepnem dejanju sezone zbrala najmočnejša konkurenca letos, se je izkazal tudi mladinec Maj Pritržnik s petim mestom v vzponu. Danes je na sporedu tekma v šprintih, v soboto posamična tekma, v nedeljo pa mešane štafete.
Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem (foto Robert Pritržnik)
Kadetinja Klara Velepec (TSK LiMa) je januarski srebrni medalji z mladinskega evropskega prvenstva in februarski s tekme mladinskega svetovnega pokala v Nemčiji 13. marca dodala še tretje srebrno odličje na sklepni tekmi mladinskega svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju v norveškem Moldeju, znova v vzponu, v kategoriji do 18 let.


Kadetinja Klara Velepec je v Moldeju na Norveškem že tretjič v letošnji sezoni, svoji premierni v tekmovalnem turnem smučanju, stopila na drugo stopničko zmagovalnega odra (foto Robert Pritržnik)

Letošnja novinka v slovenski mladinski reprezentanci je prvi tekmovalni dan v svoji paradni disciplini morala priznati premoč le Kitajki Cidan Yuzhen, na tretjem mestu pa je pustila Španko Laio Selles Sanchez, letošnjo mladinsko evropsko prvakinjo. "Vsak vzpon je svoja zgodba, veliko napora, težkih trenutkov, predvsem pa borba samega s sabo v svoji glavi. Ta tekma je bila zame velik izziv, zato sem še toliko srečnejša ob osvojenem drugem mestu. Dokazala sami sebi, da kljub ne tako dobrim občutkom pred tekmo zmorem, korak za korakom ... do vrha. Na vrhu pa sama sreča in ponos. Izjemna tekma je za mano, te pa še dolgo ne bom pozabila," je ponosno dejala 17-letna Radovljičanka Velepec


Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem (foto Robert Pritržnik)

Njen uspeh je v mladinski kategoriji do 20 let dopolnil Maj Pritržnik (TSK LiMa) s petim mestom v vzponu, kjer je na progi s 540 višinskimi metri slavil Američan Griffin Briley pred Italijanom Hermanom Debertolisom. Tretji je bil Francoz Jules Raybaud, ki mu je 19-letni tekmovalec z Dobrne dihal za ovratnik vse do finiša, ko mu je zmanjkalo nekaj atomov moči do medalje. "Super začetek zadnje postaje mladinskega svetovnega pokala na Norveškem. Res sem vesel, da se mi je v najmočnejši konkurenci letos uspelo prebiti med prvih pet. Forma je odlična in zato že z nestrpnostjo pričakujem naslednje tekme. Naslednja priložnost bo že danes v šprintih, kjer se lahko z malo sreče zgodi prav vse," je zadovoljen tudi Pritržniknajperspektivnejši slovenski tekmovalni turni smučar leta 2023. 

"Zelo sem vesel, da sta že prvi dan dosegla odlične rezultate. Klara je spet srebrna. Maj je borbal za 3. mesto in mu je v finišu zmanjkalo malo energije ter je zasedel 5. mesto. Upam, da še z medaljami nismo rekli zadnje in osvojita še kakšno. Moramo pa se zavedati, da so na Norveškem vsi najboljši iz 14 držav in je konkurenca zelo izenačena. Danes nas čakata nova tekma in nova priložnost," je z Norveške sporočil selektor Robert Pritržnik


Slovenska reprezentanca na zadnji letošnji postaji mladinskega svetovnega pokala na Norveškem: Klemen Španring, Klara Velepec, Maj Pritržnik in Robert Pritržnik (foto Robert Pritržnik)

Mladinsko svetovno karavano danes popoldne čaka še tekma v šprintih, Maj Pritržnik (U20) štarta ob 16.00, Klara Velepec (U18) ob 16.55 - rezultate lahko v živo spremljate na tej povezavi. V soboto je na sporedu posamična tekma, v nedeljo pa mešane štafete. Šprinti in mešane štafete bodo olimpijska disciplina na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026, slovenska dvojica pa visoko meri prav v mešanih štafetah, kjer sta letos že bila šesta na prvenstvu stare celine januarja v Franciji, na tekmi mladinskega svetovnega pokala februarja v Bormiu pa sedma.

Iskrene čestitke in uspešno naprej!

Manca Ogrin

>>> Novo srebro za Klaro Velepec, tokrat v olimpijskih šprintih
Kadetinja Klara Velepec srebrno nadaljuje zadnjo tekmo mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem. Uvodnemu drugemu mestu v vzponu je dan pozneje, 14. marca, dodala še srebrno odličje v šprintih. Srebro v šprintih je prva slovenska medalja v tekmovalnem turnem smučanju v tej disciplini, ki se premierno predstavi na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026. Mladinec Maj Pritržnik je preizkušnjo v šprintih sklenil na 13. mestu.

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Srebrna turneja turnih smučarjev na TV in radijskih valovih 
Klara Velepec mladinska evropska podprvakinja v turnem smučanju 
Mladinca Klara Velepec in Maj Pritržnik sedma v mešanih štafetah v olimpijskem Bormiu
Kadetinja Klara Velepec srebrna v vzponu v Nemčiji