Novo srebro za Klaro Velepec, tokrat v olimpijskih šprintih

Kadetinja Klara Velepec srebrno nadaljuje zadnjo tekmo mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem. Uvodnemu drugemu mestu v vzponu je dan pozneje, 14. marca, dodala še srebrno odličje v šprintih. Srebro v šprintih je prva slovenska medalja v tekmovalnem turnem smučanju v tej disciplini, ki se premierno predstavi na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026. Mladinec Maj Pritržnik je preizkušnjo v šprintih sklenil na 13. mestu.
Novo srebro za Klaro Velepec, tokrat v olimpijskih šprintih (foto Robert Pritržnik)
Klara Velepec (TSK LiMa) se je na zadnji tekmi mladinskega svetovnega pokala v tekmovalnem turnem smučanju 14. marca razveselila že druge srebrne medalje na Norveškem v kategoriji do 18 let. Potem ko je prvi tekmovalni dan osvojila drugo mesto v svoji paradni disciplini vzpon, je dan pozneje zablestela tudi v šprintih, najatraktivnejši disciplini tekmovalnega turnega smučanja, ki bo poleg mešanih štafet na olimpijski premieri tega športa leta 2026 v Milanu in Cortini. 


Novo srebro za kadetinjo Klaro Velepec na sklepni tekmi mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem, tokrat v olimpijskih šprintih (foto Robert Pritržnik)

"Uaaau, res sanjsko ... pa imamo okoli vratu še eno srebrno medaljo, tokrat v ta hitri disciplini. Že v kvalifikacijah sem videla, da mi proga ustreza. Potem pa sem samo šla, tekmo za tekmo, do finala. V finalu sem vodila od samega štarta, še v zadnjem ovinku sem držala prvo mesto. V ciljni šprint smo prišle štiri tekmovalke, bila je huda borba, na koncu pa osvojeno 2. mesto. Noro vesela in presrečna sem, vse se da, če se hoče," je navdušeno podoživela tekmo Klara Velepec, letošnja novinka v slovenski mladinski reprezentanci. V šprintih jo je ugnala le Španka Erola Rocias Sacrest, na tretje mesto pa se je uvrstila Kitajka Cidan Yuzhen, sicer zmagovalka preizkušnje v vzponu na Norveškem. 

17-letna Radovljičanka je tako Sloveniji prismučala že četrto odličje v tekmovalnem turnem smučanju na največjih tekmovanjih, in to v svoji premierni sezoni v tem športu, v kategoriji do 18 let. Januarski srebrni medalji z mladinskega evropskega prvenstva in februarski s tekme mladinskega svetovnega pokala v Nemčiji je v norveškem Moldeju, kjer se je na sklepnem dejanju sezone zbrala najmočnejša konkurenca letos, dodala še tretje srebro v vzponu, z današnjim srebrom v šprintih pa postavila nov mejnik, saj je to prva slovenska medalja v olimpijski disciplini. 


Klara Velepec svoji - in tudi slovenski - četrti medalji v tekmovalnem turnem smučanju naproti; trem srebrnim odličjem v vzponu je 14. marca dodala še srebro v šprintih, ki bodo olimpijska disciplina (foto Robert Pritržnik)

Slovenske barve na Norveškem zastopa tudi mladinec Maj Pritržnik (TSK LiMa), ki je preizkušnjo v šprintih v kategoriji do 20 let sklenil na 13. mestu. Zmagal je Francoz Jules Raybaud, drugi je bil Italijan Hermann Debertolis, tretji pa Max Palmitjavila Dourdet iz Andore. Uvodni tekmovalni dan pa se je 19-letni tekmovalec z Dobrne izkazal s petim mestom v vzponu

Tekmovalno karavano v petek čaka dan počitka, v soboto je na sporedu posamična tekma, v nedeljo pa mešane štafete, v katerih visoko meri tudi slovenska dvojica, saj sta letos že bila šesta na prvenstvu stare celine v Franciji, na tekmi mladinskega svetovnega pokala februarja v Bormiu pa sedma.

Iskrene čestitke in uspešno nadaljevanje tekmovanja!

Manca Ogrin

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Srebrna turneja turnih smučarjev na TV in radijskih valovih 
Klara Velepec mladinska evropska podprvakinja v turnem smučanju 
Mladinca Klara Velepec in Maj Pritržnik sedma v mešanih štafetah v olimpijskem Bormiu
Kadetinja Klara Velepec srebrna v vzponu v Nemčiji  
Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem