Tretja medalja za Klaro Velepec na Norveškem - bron posamično

Norveška turnosmučarska pravljica se nadaljuje! Kadetinja Klara Velepec je na sklepni tekmi mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem tretji tekmovalni dan osvojila še tretje odličje. Srebru v vzponu in šprintih je 16. marca dodala še bronasto medaljo s posamične tekme, svojo prvo v tej disciplini. Z nastopom je bil zadovoljen tudi mladinec Maj Pritržnik, ki se je na posamični tekmi uvrstil na odlično 10. mesto.
Tretja medalja za Klaro Velepec na Norveškem - bron posamično (foto ISMF)
"Kaj naj rečem, noro, norveška pravljica se še kar nadaljuje. Izjemna tekma, super razmere in še boljši razplet. Super zadovoljna in vesela," se je kar smejalo Klari Velepec (TSK LiMa), ko si je tretji tekmovalni dan na Norveškem prigarala še tretjo medaljo v kadetski kategoriji do 18 let. Dekleta je na posamični tekmi čakala razgibana proga z 960 višinskimi metri, številnimi menjavami, spusti in vzponi ter peš odseki. Najhitrejša je bila Kitajka Cidan Yuzhen, tudi zmagovalka norveške tekme v vzponu, srebro si je prismučala aktualna mladinska evropska prvakinja, Španka Laia Selles Sanchez, slovenska turnosmučarska junakinja letošnje sezone Klara Velepec pa se je razveselila bronaste medalje, svoje prve posamično, pa tudi prve slovenske v tej disciplini. 


Norveška turnosmučarska pravljica se nadaljuje! Kadetinja Klara Velepec je v Moldeju tretji tekmovalni dan osvojila še tretje odličje. Srebru v vzponu in šprintih je 16. marca dodala še bronasto medaljo s posamične tekme. (foto ISMF)

Za 17-letno Radovljičanko je to že tretja medalja na zadnji tekmi mladinskega svetovnega pokala 2023/2024 v Moldeju, potem ko je 13. marca osvojila srebrno odličje na tekmi v vzponu, dan pozneje pa še eno srebrno medaljo v šprintih. Srebro v šprintih je prva slovenska medalja v tekmovalnem turnem smučanju v tej disciplini, ki se premierno predstavi na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026. Velepec je januarja na evropskem prvenstvu postala evropska podprvakinja v vzponu in s tem Sloveniji prismučala zgodovinsko prvo medaljo v tekmovalnem turnem smučanju, februarja pa je na drugo stopničko v vzponu stopila tudi na tekmi mladinskega svetovnega pokala v Nemčiji. Sicer odlična gorska tekačica ima tako v svoji zbirki zdaj že pet žlahtnih odličij, in to v svoji prvi sezoni v tekmovalnem turnem smučanju.


Mladinec Maj Pritržnik (prvi z leve) je 5. mestu v vzponu na Norveškem dodal še 10. mesto posamično (foto Skimo Stats)

Njen uspeh je na posamični tekmi dopolnil mladinec Maj Pritržnik (TSK LiMa), ki je na razgibani progi s 1160 višinskimi metri osvojil odlično 10. mesto. V močni mladinski konkurenci do 20 let je zmagal Kitajec Bu Luer pred Italijanom Hermannom Debertolisom in Avstrijcem Silvanom Wolfom. "Po malo slabšem nastopu na šprintih mi je danes uspel res super nastop. Ves čas sem bil v stiku z najboljšimi, tako da sem lahko res zelo zadovoljen. Počutje je bilo tako kot na vzponu odlično, zato lahko z optimizmom zrem proti zadnjim tekmam letošnje sezone," je bil upravičeno zadovoljen 19-letni tekmovalec z Dobrne, ki je na Norveškem že osvojil peto mesto v vzponu in 13. v šprintih.

Tekmovalno karavano je 18. marca na Norveškem čakala še zadnja tekma, in sicer v mešanih štafetah, kjer je visoko merila tudi slovenska dvojica, saj sta letos že bila šesta na prvenstvu stare celine v Franciji, na tekmi mladinskega svetovnega pokala februarja v Bormiu pa sedma. Klara Velepec je žal po kvalifikacijah odstopila, Maj Pritržnik pa je nastopil zelo dobro, tako da bi se slovenska štafeta lahko bojevala za uvrstitev med najboljših pet. 

"Zaključek mladinskega svetovnega pokala je za Slovenijo prinesel tri nove medalje Klare med kadetinjami do 18 let in zelo dobre uvrstitve Maja v izjemno močni konkurenci do 20 let. Klara s tekmo na Norveškem zaključuje letošnjo tekmovalno sezono turnega smučanja oz. jo čaka le še državno prvenstvo v parih z Reo Kolbl na Okrešlju, Maj pa po Okrešlju odhaja še na zaključek svetovnega pokala v Cortino, kjer bo nastopil v šprintih članske kategorije," je z Norveške sporočil selektor slovenske reprezentance Robert Pritržnik

Iskrene čestitke!

Manca Ogrin

-------------------------
Medijske objave:
Mlada Slovenka niza medalje kot za šalo (Siol.net)
 Iz Norveške s kar tremi medaljami (Gorenjski glas)
 Turno smučanje (Ekipa SN)
Tri medalje za Klaro Velepec (Si21.com)
Tri medalje za Klaro Velepec na sklepni tekmi sezone, tudi prva slovenska v olimpijskih šprintih (Hribi.net)

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Srebrna turneja turnih smučarjev na TV in radijskih valovih 
Klara Velepec mladinska evropska podprvakinja v turnem smučanju 
Mladinca Klara Velepec in Maj Pritržnik sedma v mešanih štafetah v olimpijskem Bormiu
Kadetinja Klara Velepec srebrna v vzponu v Nemčiji  
Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem 
Novo srebro za Klaro Velepec, tokrat v olimpijskih šprintih