Kolbl, Kovačič in Španring v Cortini posamično do najboljše uvrstitve v sezoni

Cortina d’Ampezzo je od 6. do 10. aprila prizorišče finalne tekme svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju. Med 125 tekmovalci iz 26 držav so odlično začeli tudi slovenski reprezentantje, saj so Rea Kolbl, Luka Kovačič in Klemen Španring na posamični tekmi posegli najvišje v tej sezoni. Ani Čufer je slabši nastop v vzponu vlil dodatno motivacijo za nastop v šprintih in mešanih štafetah, ki po današnjem dnevu počitka tekmovalce čakajo jutri in v sredo.
Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju na SP Cortina 2024 (foto Skimostats)
Sklepno dejanje letošnje tekmovalne sezone je v Italiji 6. aprila začela tekma v vzponu, dan pozneje je bila na sporedu posamična preizkušnja. Na obeh sta se zmage veselila Francozinja Axelle Gachet-Mollaret in Švicar Remi Bonnet, odlično pa so nastopili tudi člani slovenske reprezentance v tekmovalnem turnem smučanju, ki deluje pod vodstvom selektorja Roberta Pritržnika, v Italiji pa jih spremlja trener Nejc Kuhar.


Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju ponosno na odprtju tekme SP v Cortini d’Ampezzo (foto Skimostats)

Trojica Slovencev je na zadnji tekmi v sezoni dosegla svojo najboljšo uvrstitev v disciplini posamično, kjer so morali premagati 700 višinskih metrov na razgibani 6,5 kilometra dolgi trasi z razgledom - nad 2000 višinskimi metri. "Zadnja posamična tekma svetovnega pokala je bila res odlična - sicer precej poletne temperature, a vseeno odličen sneg ter izjemen ambient proge. Končno mi je uspelo narediti tudi rezultat, ki sem si ga vso sezono želela. Res je letelo, brez napak v tranzicijah, in res sem zadovoljna tako s trudom kot tudi s končnim 17. mestom, ki me je popeljalo do 15. mesta v skupnem točkovanju za vse posamične tekme svetovnega pokala," je bila navdušena Ljubljančanka Rea Kolbl (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je izpustila tekmo v vzponu.


Rea Kolbl je svetovni pokal 2023/24 sklenila na 15. mestu v skupnem seštevku posamično (foto Skimostats)

Tako v vzponu kot posamično sta nastopila oba slovenska moška predstavnika, ki sta se izkazala v obeh disciplinah. "Še zadnja priložnost letošnje sezone, da vsi pokažemo, do kam sežemo. Prišel sem motiviran, da dam vse od sebe in tako z dobrimi občutki zaključim sezono, saj ti pravo 'ceno' pokažejo edino tekme. Od vzpona sem si obetal veliko, vendar mi je zmanjkalo nekaj energije, da bi lahko posegel med deseterico, kar je bil moj cilj vso sezono. Pa vendar je bilo tudi 21. mesto na koncu super in realen rezultat," je bil zadovoljen Gorenjec Luka Kovačič (Društvo za razvoj turnega smučanja), ki je navdušil na posamični preizkušnji: "Z visokimi cilji sem šel na posamično tekmo, kjer so pripravili odlično traso in tekmo, kjer smo enakovredno lahko vsi dirkali. Tukaj pa mi je uspela super tekma, na koncu 21. mesto, na kar sem zelo ponosen, saj tako visoko posamično že dolgo nisem bil. Dirkati z najboljšimi mi je bil vedno užitek, in tako bom tekmovalno sezono lahko končal s pozitivnimi mislimi za naprej, saj sem prepričan, da to še zdaleč niso naše meje."


Luka Kovačič (na fotografiji) in Klemen Španring sta na finalni tekmi v Cortini dosegla najboljši reztultat v disciplini posamično v letošnji sezoni (foto Maurizio Torri)

"Pozna se, da se približuje konec sezone in da je to zadnja postaja. Preprosto ni več enake zagnanosti, kot je bila ob začetku in med sezono, se mi pa zdi, da zato nastopam manj obremenjen, saj se zavedam, da zadnji tedni niso bili najboljši glede priprav. V našem koncu Slovenije je zmanjkalo snega, časovno pa nimam toliko časa, da bi se peljal kam na trening in sem zato večino treninga opravil v tekaškem koraku. Rezultatsko tako nisem vedel, kaj pričakovati. Mislil sem, da bom dosegel boljšo uvrstitev v vzponu, ampak sem bil na koncu enako dober v posamični preizkušnji, kjer sem dosegel najboljšo uvrstitev v letošnjem svetovnem pokalu kar se tiče posamičnih tekem,"
je vtise strnil Klemen Španring (TSK LiMa) iz Poljčan, 34. v vzponu in 35. posamično. 


Ani Čufer je slabši nastop v vzponu vlil dodatno motivacijo za nastop v šprintih in mešanih štafetah (foto Nejc Kuhar)

V Cortini je v vzponu v ženski konkurenci slovenske barvce zastopala Primorka Ana Čufer (TSK LiMa), ki se ji s 34. mestom v vzponu ni izšlo po načrtih in zato že razmišlja o tekmovalnih izzivih prihodnjih dni: "Sobotna tekma v vzponu je bila ena najtežjih in najslabših tekem do zdaj. Čeprav se ni izšlo po načrtih in vem, da sem sposobna veliko boljše uvrstitve, mi je vlila dodatne motivacije, da se še bolj potrudim v moji najljubši disciplini - šprintih - v torek in v sredo v mešanih štafetah. Upam, da se do takrat dovolj aklimatiziram na višino in bom lahko borbala, kot sem sposobna."

V Cortini d’Ampezzo, ki bo poleg Milana prizorišče zimskih olimpijskih iger 2026, je danes dan počitka, sledita pa še disciplini, ki bosta na olimpijski premieri tekmovalnega turnega smučanja. Jutri se bodo tekmovalci pomerili v šprintih, v sredo pa za veliki finale še v mešanih štafetah. 

Manca Ogrin

--------------------------
Povezane novice:
Srebro na EP prva medalja v turnem smučanju za Slovenijo, ekipno sedmo v Evropi
Rea Kolbl in Klemen Španring do največjega slovenskega uspeha v mešanih štafetah v SP
Kolbl, Kovačič in Španring po drugi tekmi SP v Andori zanosno v nadaljevanje sezone
Rea Kolbl in Luka Kovačič izenačila najboljši slovenski rezultat v olimpijskih mešanih štafetah
Luka Kovačič: Tekmovalno turno smučanje, izzivi v gorah in prihajajoče zimske olimpijske igre #podcast
Obe slovenski mešani štafeti deveti na tekmi SP v Val Martellu
Čufer in Kolbl v Schladmingu odlično v šprintih, Kovačič in Španring v vzponu