Slovenci na mednarodnem turnosmučarskem taboru za mlade v Španiji

Petčlanska slovenska ekipa se je od 24. do 30. marca 2024 udeležila mednarodnega turnosmučarskega tabora za mlade II Olympic solidarity ski mountaineering training camp v Španiji, v kraju Jaca v Pirenejih. Tabor je bil za udeležence zelo dobra izkušnja in spodbuda za nadaljnje športno udejstvovanje. Člani slovenske ekipe so se dostojno postavili ob bok močnejšim reprezentancam po fizični pripravljenosti, izpiliti pa bodo morali še tehnične prvine.
Slovenci na mednarodnem turnosmučarskem taboru za mlade (foto Luka Kramarič)
Udeleženci: Mlekuž Manca, Lupša Lena, Marinko Jaka, Smrtnik Pavel Elija (udeleženci), Kramarič Luka (trener-spremljevalec).

V Španiji se s tekmovalnim turnim smučanjem ukvarjajo v vseh gorskih regijah (teh je 8), trenutno imajo v vseh kategorijah skupaj okrog 150 tekmovalcev - (predvsem iz regij Andaluzija, Asturija, Navarra, Katalonija, Aragon). Že vrsto let imajo dobro organizirano reprezentanco - tudi v mlajših kategorijah. Na ta način so vzgojili šampione tipa Kilian Jornet in Marc Pinsach, v zadnjem času pa izstopa Orion Cardona Coll, med drugim dvakrat evropski prvak v aktualni olimpijski disciplini šprint.


Člani slovenske ekipe na mednarodnem turnosmučarskem taboru za mlade v Španiji (foto Luka Kramarič)

Turnosmučarski tabor za mlade se je financiral iz programa olimpijske solidarnosti, do katerega so upravičene države, ki so na zadnjih zimskih olimpijskih igrah imele manj kot 50 tekmovalcev. Potekal je v Pirenejih, povsem v bližini meje s Francijo, v območju smučišča Candanchu (cca 4 ure vožnje iz Barcelone). Slednje se nahaja pod prelazom Col du Somport, ki je nekdaj že bil del trase tako Toura kot Vuelte. Iz vsake države so povabili 4 udeležence (2 fanta in 2 punci, ter trenerja), tako da se nas je zbralo cca. 65 udeležencev iz 12 držav. Poleg udeležencev iz države gostiteljice so se tabora poleg Slovencev udeležili še iz držav, kot so Argentina, Avstralija, Čile, Kolumbija, Bolgarija, Grčija, Slovaška, Poljska ... z zelo različnimi izkušnjami in (turno)smučarskim nivojem.


Na turnosmučarskem taboru v Pirenejih se je zbralo 65 udeležencev iz 12 držav (foto Luka Kramarič)

Kronologija:
Nedelja - odhod iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah, let preko Benetk v Barcelono, sledi 3,5-urni transfer v kraj Castiello de Jacca, kjer smo nastanjeni v starem, ampak prijetnem hotelu. Slovenska ekipa izkoristi lepo, pomladno toplo vreme za kratek 40-minutni raztek in raztezanje.

Ponedeljek: Odpeljemo se na smučišče Candanchu, kjer po ogrevanju naredimo trening vzdržljivosti, vladajo povsem pomladne razmere. Na vrhu zadnjega vzpona prične deževati, tako da namesto alpskega smučanja popoldne sledi počitek in praktični prikaz skrbi za opremo - mazanje kož in smuči. Oboje si nato udeleženci tudi sami pripravijo.

Torek: Preko noči je dež prešel v sneg, zapadlo ga je cca. 40 cm, tako da smo se zbudili v povsem zimsko vzdušje. Po ogrevanju smo se prek smučišča odpravili do primernega območja, kjer smo postavili poligon za trening diamantov - ti so sestavni del discipline šprint in mešanih štafet. Ker so se udeleženci na poligonu kar nekajkrat pomerili med seboj, je trening poleg piljenja tehnike in taktike imel tudi komponente vadbe na laktatnem pragu. Po kosilu na smučišču sledi alpsko smučanje, nato pa se skoraj direktno odpravimo drsat na pokrito drsališče v mesto Jacca.

Sreda: V sredo ponovno naredimo trening vzdržljivosti. Po kosilu Pavel in Jaka z motivirano skupino ostaneta na smučišču - punci pa se vrneta v hotel in skupaj naredimo kratek raztek in raztezanje. Popoldan vsi udeleženci obiščemo turistično znamenitost - enega od številnih starih samostanov v regiji.

Četrtek: V slabšem vremenu naredimo trening tranzicij, nato se del vseh udeležencev odpravi smučat, člani slovenske ekipe pa pred kosilom skupaj z ostalimi naredimo še en vzpon. Popoldne sledi predavanje in praktični prikaz skrbi za opremo, tokrat brušenje robnikov in krpanje lukenj v drsni površini.

Petek: Zelo slaba vremenska napoved se uresniči, zato po poznejšem vstajanju in zajtrku udeležencem pripravimo kratek vertikal v močnem nalivu (250 vm, 15 min), čemur sledi kosilo na smučišču in povratek v hotel. Popoldan izkoristimo za počitek, druženje in izmenjavo izkušenj z ostalimi udeleženci.

Sobota: Po zajtrku se odpravimo v Barcelono, kjer čas do odhoda domov izkoristimo za kratek ogled mesta (sprehod po ulici La Rambla). Na metroju sicer doživimo neljubo tatvino, preko Benetk se v Ljubljano vrnemo v poznih večernih urah.


Tabor je bil za udeležence zelo dobra izkušnja in spodbuda za nadaljnje športno udejstvovanje (foto Luka Kramarič)

Komentar:
Tabor je bil za udeležence zelo dobra izkušnja in spodbuda za nadaljnje športno udejstvovanje. Člani slovenske ekipe so se dostojno postavili ob bok močnejšim reprezentancam (npr. iz Španije, Poljske in Slovaške) in jim bili povsem enakovredni po fizični pripravljenosti, morda pa bo treba delati še na tehničnih prvinah. Pri teh nastajajo razlike v primerjavi z ostalimi reprezentancami, ki imajo na voljo občutno več resursov, kot jih ima trenutno slovenska.
Zahvalil bi se PZS za pomoč pri organizaciji in logistiki naše udeležbe na taboru. Vsem iz slovenske ekipe pa se zahvaljujem za konstruktivno sodelovanje in jim želim veliko športne sreče pri prihodnjih športnih podvigih.

Luka Kramarič