Pierra Menta 2012 - 1. etapa, Nejc Kuhar z Beccarijem odličen 9.

Danes, 15. marca 2012, se je začela ena največjih turnosmučarskih klasik na svetu - najtežja in najprestižnejša 4-dnevna etapna tekma Pierra Menta, ki poteka že sedemindvajsetič, tokrat od 15.-18. marca 2012. Na njej nastopa tudi naš reprezentant Nejc Kuhar z Italijanom Filippom Beccarijem.
Nejc Kuhar in Filippo Beccari sta bila na prvi etapi ene najtežjih preizkušenj odlična deveta, foto arhiv Nejca Kuharja

Na tej etapni tekmi v Franciji bodo tekmovalci v štirih dneh opravili skupno kar 10.000 višinskih metrov vzponov.

Lansko leto so na tej preizkušnji nastopali trije naši reprezentanti, Nejc Kuhar je v paru z Alessandrom Folladorjem v končni razvrstitvi osvojil odlično 11. mesto, Klemen Triler in Matjaž Mikloša pa skupno 43.

PRVI tekmovalni dan, 15. marec 2012:

Prva etapa je potekala v čudovitem vremenu, ki je tekmovalce na preizkušnji s skupaj 2652 metri vzpona in 2676 metri spusta ter 22 dolžinskimi kilometri še dodatno motiviralo. 
 
Nejc Kuhar je s sotekmovalcem Italijanom Filippom Beccarijem, s katerim letos uspešno tekmuje v parih, dosegel odlično 9. mesto. Rezultat toliko več pomeni, ker je etapni tekmi nastopilo kar 186 najboljših moških dvojic.

Nejc in Filippo sta doseglo prav tako odličen čas, saj sta progo premagala le v 2 urah in 49 minutah. Kar je le dobrih 12 minut za zmagovalcema iz Italije.

Profil proge 1. dne:

REZULTATI (Vir: Pierra Menta)

1. Lorenzo HOLZKNECHT - Manfred REICHEGGER (ITA), 2 h 37' 06''
2. Denis TRENTO - Matteo EYDALLYN (ITA), +1''
3. Pietro LANFRANCHI - William BON MARDION (ITA/FRA), +2' 26''
...
9. Nejc KUHAR - Filippo BECCARI (SLO/ITA), +12' 28''

Med ženskimi dvojicami (nastopilo je 17 ženskih dvojic) sta zmagali Italijanki Roberta PEDANZINI - Francesca MARTINELLI.

Nejc Kuhar je takole po prvi etapi zadovoljen zapisal: "Letos nam je že prva etapa Pierra Mente prinesla vse lepote, ki jih ta tekma lahko ponudi. Spomladanske snežne in vremenske razmere z obilico snega iz začetka zime, omogočajo izpeljavo neverjetno lepih etap. Že prvi dan smo prečili grebene, dosegali vrhove, smučali po širnih planjavah spomladanskega srenca in ozkih ter strmih grapah, skratka en sam užitek. V šestih vzponih in spustih smo morali premagati 2652 višinskih metrov v skupni dolžini 22 km. S Filippom sva oddirkala optimalno in končala na odličnem 9. mestu
 

Menjava na vrhu drugega vzpona, foto arhiv Nejca Kuharja

Prvi vzpon s 100 višinskimi metri po smučišču je bil klasičen kot vedno in namenjen temu, da se kolona malo raztegne. Sledilo je 100 višinskih metrov spusta po smučišču in nato prvi pravi vzpon z 940 višinskimi metri. Na tem vzponu so se že pokazala razmerja moči in na vrh sva prišla 10. V kratkem spustu s 350 višinskimi metri sva ujela tekmovalca pred nama, kar me je zelo razveselilo, saj sva dobila pomembno psihično prednost na ostalih spustih. Tretji vzpon s 700 višinskimi metri se je zaključil z peš odsekom na vrh Mirantin (2460 m), kjer sem poleg svojih nesel še Filippove smuči, saj sem se počutil nekoliko močnejšega. Sledilo je dobrih 500 višinskih metrov spusta po pršiču na severno stran, kjer je bil naklon na začetku grape okrog 45°. Nato ponovno pse na smuče in 420 višinskih metrov vzpona, kjer smo zadnji del kar s smučmi prečili dolg in slikovit greben. Zopet spust po južnih pobočjih, tokrat le 300 višinskih metrov in zadnji daljši vzpon na čudovit vrh Grande journee (2460 m). Zadnji del smo zopet opravili peš, jaz ponovno z dvema paroma smuči na nahrbtniku. Na vrhu čudoviti občutki, ko te množica navijačev spodbuja po imenu. Sledil je lep spust s kar 670 višinskimi metri in še zadnji kratek vzpon z višinsko razliko 120 metrov. V zadnjih dveh vzponih sva se odlepila od 10 ekipe in se močno pribiližala tudi 8. Zadnji spust s 730 višinskimi metri je bil precejšen rodeo, tako da je bilo potrebno nekaj pazljivosti. Nato pa prihod v cilj, v skupnem času 2h 49 min!"


Proti vrhu drugega vzpona, foto arhv Nejca Kuharja

 


Pogled na nadaljevanje trase, razmere so res neverjetne, foto arhiv Nejca Kuharja

Video 1.etape
 skozi kamero enega od tekmovalcev:Druga etapa, 16. marec 2012
:

Nejc Kuhar pravi - Jutri sledi kraljevska, najdaljša etapa, kjer se bodo pokazale prave moči. Danes je bilo med prvimi še nekaj taktiziranja in posledično so bile razlike precej majhne, v jutrijšnji etapi pa se bodo zagotovo pokazale prava razmerja moči
 

Pripravila Zdenka Mihelič