Pierra Menta 2012 - 2. etapa, Nejc in Filippo še vedno skupno 9.

Danes, 16. marca 2012, se je na eni najtežjih turnosmučarskih preizkušenj Pierri Menti zaključila druga, kraljevska etapa. Naš reprezentant Nejc Kuhar je s sotekmovalcem Filippom Beccarijem dosegel 10. mesto, skupno pa še vedno držita odlično 9. mesto.
Filippo Beccari in Nejc Kuhar (desno) na vzponu, foto Marco Colleselli
Na današnji kraljevski etapi že 27. izdaje Pierre Mente so morali tekmovalci na dolžini 29 kilometrov premagati skupno 2735 višinskih metrov vzpona in 2759 višinskih metrov spusta. S starta se je pognalo 187 zagnanih in močno motiviranih moških parov in 16 prav tako zagnanih ženskih dvojic. Drugi dan sta bila v moški konkurenci najmočnejša Italijana Denis Trento / Matteo Eydallin, včerajšnja drugouvrščena, ki sta današnjo etapo premagala v času 2 h 53 min 6 sekund. Med ženskimi dvojicami pa sta prav tako zmagali včerajšnji drugouvrščeni, francosko-švicarski dvojec Laetitia Roux / Séverine Pont Combe, včerajšnji zmagovali Italijanki Roberta Pedranzini in Francesca Martinelli pa sta bili drugi.
Po včerajšnjem odličnem začetku na Pierri Menti z devetim mestom sta se Nejc Kuhar in Filippo Beccari tudi tokrat odrezala odlično, kljub naporni tekmi s tremi močnimi in zahtevnimi vzponi na vmesne vrhove (najvišji je bil 2540 metrov visoki Mont Coin) in spusti prav do vasi, sta skozi cilj prišla v prvi deseterici (10.) in tudi po drugi etapi zadržala skupno 9. mesto. In za osmim mestom zaostajata skupno le 10 sekund!
 
"Tudi po drugi etapi s Filippom ostajava na 9. mestu, čeprav sva današnjo zaključila na 10. Med vodilnima ekipama ostaja razlika minimalna, čeprav je po polovici etape kazalo, da se bosta v boj za skupno zmago vmešala še Švicarja (Troilett/Anthamatten), vendar je Anthamatten nato na enem spustu grdo padel, poškodoval opremo in do konca etape sta padla na 7. mesto."

In o poteku kraljevske etape (lansko leto se je Nejc s Fallodarjem uvrstil na 11. mesto): 
"Etapa se je začela z istim kratkim vzponom kot včeraj, sledil je dolg položen spust v vas Areches in nato več kot kilometer dolg tek po vasi, da smo nato začeli vzpon s smučmi. Kot navadno sva s Filippom začela umirjeno in se v ospredje prebijala postopoma ter proti vrhu drugega vzpona, ki smo ga končali po strmi grapi s smučmi na nahrbtniku, prišla na 10. mesto. Sledil je lep spust po južnem pobočju, kjer sva prehitela Španca (Jornet/Pinsach), ki sta nato predvsem s Jornet-evo pomočjo (partnerja je ves čas vlekel z elastiko) držala priključek. Tretjega vzpona ni hotelo biti konec in na srečo se je zopet končal s pešakom, ki meni odgovarja in tako sem lahko malo predahnil. Zopet spust in vzpon na najvišjo točko etape, vrh Mont Coin (2540m), na katerega smo se povzpeli peš. Sledil je težaven spust po skorji, kratek vzpon in še en dolg spust, kjer sva ves čas držala 9. mesto , z majhno prednostjo pred Špancema. V zadnji vzpon s 350 višinskimi metri sva štartala odločno, želela sva namreč končati čim bližje 8. ekipi, saj smo v skupni razvrstitvi precej blizu. V dobrem tempu sva hodila do zadnjih 50 višinskim metrov, kjer sem se sam dobesedno zaletel v zid. V nekaj metrih so mi pošle vse moči, tako da sem komaj prilezel do vrha, Španca pa sta nama samo v teh zadnjih 4-5 minutah naredila 1 minuto razlike. Zadnji rodeo spust je bil samo boj za preživetje z željo po čimprejšnjem zaključku. Etapo v dolžini 29 km z višinsko razliko 2750 metrov, sva končala v 3 h in 7 min na 10. mestu. V skupni razvrstitvi zasedava 9. mesto, z le 10 sekundami zaostanka za 8. Oba upava, da se bova dobro regenerirala in jutri lahko napadla ekipo pred nama."

Profil današnje proge

REZULTATI (Vir: Pierra Menta - 2. etapa, skupno)
 
MOŠKI
Rezultati - 2. etapa
1. Denis Trento / Matteo Eydallin (ITA), 2 h 53 min 6 s
2. Lorenzo Holzknecht/ Manfred Reichegger (ITA), 2 h 53 min 17 s
3. Valentin Favre / Alexis Sevennec Verdier (VB/FRA), 2 h 55 min 5 s
...
10. Nejc Kuhar / Filippo Beccari (SLO/ITA), 3 h 52 min 7 s

Trenutni skupni vrstni red - Pierra menta 2012
1. Denis Trento / Matteo Eydallin (ITA), 5 h 30 min 13 s
2. Lorenzo Holzknecht / Manfred Reichegger (ITA), 5 h 30 min 23 s
3. Pietro Lanfranchi / William Dobro Mardion (ITA/FRA), 5 h 36 min 8 s
...
9. Nejc Kuhar / Filippo Beccari (SLO/ITA), 5 h 57 min 26 s 

ŽENSKE
Rezultati - 2. etapa
1. Laetitia Roux / Séverine Bridge Combe (FRA/ŠVI), 3 h 39 min 26 s
2. Roberta Pedranzini / Francesca Martinelli (ITA)
3. Mireille Richard / Gabrielle Gachet (ŠVI)
 
Trenutni skupni vrstni red - Pierra menta 2012
1. Roberta Pedranzini / Francesca Martinelli (ITA)
2. Laetitia Roux / Séverine Bridge Combe (FRA, ŠVI)
3. Mireille Richard / Gabrielle Gachet (ŠVI)

Drugi dan Pierre Mente skozi oči tekmovalca:


Tudi jutri držimo pesti za Nejca in FIlippa ter jima želimo odlično tekmo!

Tekmovalce čaka 2542 višinskih metrov vzpona in 2566 višinskih metrov spusta, najvišja točka pa bo 2666 metrov visoki Grand Mont.

Pripravila Zdenka Mihelič
------------------------------------------------------------ 
Povezana novica: Pierra Menta 2012 - 1. etapa, Nejc Kuhar z Beccarijem odličen 9