Pierra Menta 2012 - 3. etapa, Nejc in Filippo skupno 7.

Danes, 17. marca 2012, sta Nejc Kuhar in FIlippo Beccari na tretji etapi ene najtežjih turnosmučarskih preizkušenj, na Pierri Menti dosegla nov izvrsten uspeh - med 187 moškimi dvojicami sta dosegla kar 8. mesto, skupno pa sta trenutno 7.
Množica naviječv te dni diha za tekmovanje Pierra Menta, Nejc Kuhar (št. 39) odlično napreduje, foto Ski-Alper

Nejc Kuhar in FIlippo Beccari sta v letošnjem letu odličen par, njuni uspehi že precej odmevajo. Na Pierri Menti pa sta odlična - na prvi etapi sta dosegla 9. mesto, na drugi etapi 10. mesto in danes, na tretji etapi sta bila kar 8. Skupno sta po današnji etapi napredovala za dve mesti, in sta trenutno sedma.

Kot pravi Nejc, se jima je danes obrestoval napad na vse ali nič. Na startu je sicer kazalo na smolo dneva, saj ju je starter nesrečno zadržal za nekaj sekund - dovolj, da so bili pobegli že precej naprej. Seveda sta se potem pognala za njimi, a kaj ko je Nejcu po dobrih 100 metrih nekdo od sotekmovalcev snel psa s smuči in je ponovno izgubil nekaj dragocenih sekund in minut. Pa vendar je FIlippa potem ob navijanju hitro ujel, medtem pa prehitel kup sotekmovalcev. Njun čas je v cilju pokazal 2 h 47 min.  (več o tekmi spodaj)
 
Na vrhu prvega vzpona jih je pričakala množica navijačev, ki so tekmovalce glasno spodbujali. Nejc pravi: "Res je neverjetno, kakšno vzdušje pričarajo navijači na Pierre Menti. Za širšo okolico je to nekakšen praznik in če si ne ogledaš tekme v živo, se nekaj dni ne moreš vklopiti v debate, ker se vsi pogovori vrtijo zgolj okrog Pierre Mente."

Tekmovalci so danes na tretji etapi 27. izvedbe Pierre Mente premagali 2542 višinskih metrov vzpona in 2566 višinskih metrov spusta, najvišja točka pa je bila 2666 metrov visoki Grand Mont. V štirih etapah tega tekmovanja bo vsak tekmovalec premagal kar 10.000 višinskih metrov vzpona. Tretja etapa je s starta pognala prav tako 187 moških in 16 zagnanih ženskih dvojic.

Zmagala sta italijansko-francoska naveza Pietro Lanfranchi in William Bon Mardion, včeraj peta, skupno pa sta sedaj tretja. Skupno pa sta vodstvo prevzela Italijana Lorenzo Holzknecht in Manfre Reichegger. Do včeraj vodilna Italijana Denis Trento in Matte Eydallyn pa sta bila tokrat četrta, skupno sta po tretji etapi druga.
Med ženskimi pari sta zmagali francosko-švicarska dvojica Laetitia Roux in Sèverine Pont Combe, včerajšnji zmagovalki, ki pa v skupni razvrstitvi še vedno zaostajata za italijansko navezo Roberta Pedranzini / Francesca Martinelli
"V tretji etapi se nama je obrestoval napad na vse ali nič, čeprav takoj po startu ni kazalo ravno obetavno. Etapo v dolžini 23 km in 2550 višinskih metrov sva končala na 8. mestu, v skupni razvrstitvi pa sva napredovala na odlično 7.mesto.
 
Začetek etape je bil danes zelo čuden, z veliko smole zame. Pri odštevanju za start je nekdo pobegnil 3 sekunde pred startom in sledili so mu še ostali. Midva sva imela smolo, da sva stala ravno pri starterju, ki je držal vrv in nas ni hotel spustiti še dve sekundi. Tako sva že na samem startu izgubila precej mest, ki sva jih želela takoj pridobiti nazaj, vendar mi je po nekaj sto metrih nekdo od sotekmovalcev snel psa. Da sem ga ponovno nalepil, mi je vzelo okrog 20 sekund in ponovno sem startal povsem iz začelja. Z veliko jeze sem nato naslednjih 10 min prehitel celo kolono in številni so me spodbujali, kar mi je še pomagalo, da sem povsem izmučen ujel Filippa tik preden smo iz ceste krenili v 'špuro'. Nato sem kar nekaj časa potreboval, da sem prišel k sebi in do vrha prvega 1150 višinskih metrov dolgega vzpona, le s težavo sledil Filippu. Že v prvem vzponu se je pokazalo, da je kar nekaj ekip precej utrujenih, saj sva hodila na začelju razpotegnjene prve skupine. Na vrhu prvega vzpona nas je pričakala množica navijačev, ki so nas glasno spodbujali. Res je neverjetno, kakšno vzdušje pričarajo navijači na Pierra Menti. Za širšo okolico je to nekakšen praznik in če si ne ogledaš tekme v živo, se nekaj dni ne moreš vklopiti v debate, ker se vsi pogovori vrtijo zgolj okrog Pierra Mente. Iz hrupne množice smo se spustili dobrih 100 višinskih metrov in nadaljevali drugi vzpon z dobrimi 350 višinskimi metri na predvrh Grand Monta. Zopet ogromno navijače, kjer smo kar nekaj minut hodili po koridorju, ki ga je obdajala glasna množica. Sledil je daljši spust po zelo trdi snežni podlagi in nato dolg vzpon s 700 višinskimi metri na vrh Grand Monta (2686 m), kjer smo zadnji del opravili peš po slikovitem in izpostavljenem grebenu. Prihod na vrh je bil neverjeten, prek 1000 glasnih navijačev in številni te spodbujajo po imenu, res super občutki. Nato precej zahteven spust po mešanem snegu, kjer sva naredila pomembno razliko do 9. ekipe, s katero smo v boju tudi za skupno razvrstitev. Zadnji vzpon s 350 višinskimi metri sva opravila v solidnem tempu, sledil je še zadnji spust s 1200 višinskimi metri, kjer so noge dodobra zapekle. V cilju pa kot 8., s časom 2 h 47 min. Danes sva naredila pomembno razliko petih minut proti ekipi Pelicer / Sbalby za skupno razvrstitev. Nasprotno pa sta Španca Jornet / Pinsach danes precej zmanjšala zaostanek za nama in pred jutrišnjo zadnjo etapo imava pred njima le še 2 min 40 sekund prednosti."
 
Profil današnje proge
REZULTATI (Vir: Pierra Menta - člani: 3. etapa, skupno; mladinci)

MOŠKI
Rezultati - 3. etapa
1. Denis Trento / Matteo Eydallin (ITA), 2 h 33 min 30 s
2. Lorenzo Holzknecht/ Manfred Reichegger (ITA), 2 h 34 min 48 s
3. Valentin Favre / Alexis Sevennec Verdier (VB/FRA), 2 h 35 min 22 s
...
8. Nejc Kuhar / Filippo Beccari (SLO/ITA), 2 h 47 min 16 s
 
Trenutni skupni vrstni red - Pierra menta 2012
1. Lorenzo Holzknecht / Manfred Reichegger (ITA), 8 h 5 min 11 s 
2. Denis Trento / Matteo Eydallin (ITA), 1 min 10 s
3. Pietro Lanfranchi / William Bon Mardion (ITA/FRA), 4 min 27 s
...
7. Nejc Kuhar / Filippo Beccari (SLO/ITA), 39 min 31 s 

ŽENSKE
Rezultati - 3. etapa
1. Laetitia Roux / Séverine Bridge Combe (FRA/ŠVI), 3 h 39 min 26 s
2. Roberta Pedranzini / Francesca Martinelli (ITA)
3. Mireille Richard / Gabrielle Gachet (ŠVI)
 
Trenutni skupni vrstni red - Pierra menta 2012
1. Roberta Pedranzini / Francesca Martinelli (ITA), 10 h 19 min 5 s
2. Laetitia Roux / Séverine Bridge Combe (FRA, ŠVI),05 min 24 s
3. Mireille Richard / Gabrielle Gachet (ŠVI), 1 h 8 min 21 s

Jutri, v nedeljo, 18. marca, sledi še zadnja etapa Pierre Mente. Nejc, Filippo, mi smo z vama!

Pripravila Zdenka Mihelič
------------------------------------------------------------ 
Povezani novici:
- Pierra Menta 2012 - 2. etapa, Nejc in Filippo še vedno skupno 9.
- Pierra Menta 2012 - 1. etapa, Nejc Kuhar z Beccarijem odličen 9.