Slovenski pokal v turnem smučanju končan ob le tretjinski realizaciji

Pod okriljem Planinske zveze Slovenije, Komisije za gorske športe in Podkomisije za tekmovalno turno smučanje smo s tekmo na Zelenici na žalost prehitro zaključili letošnjo tekmovalno sezono.
Pomanjkanje snega in izbruh novega koronavirusa sta botrovali zaključku letošnjega pokala v turnem smučanju po le tretjini izvedenih tekem.
Kot prejšnja leta tudi letošnja zima ni in ni prišla v naše kraje. Najprej so člani TSK LiMa prestavili prvo planirano tekmo v šprintih na smučišču Celjska koča iz 21. decembra 2019 na 11. januarja 2020. Zaradi slabih snežnih razmer so jo kasneje tudi odpovedali.

Potem smo držali pesti za tradicionalni Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča na Jezerskem. Po navadi so imeli Jezerjani srečo pri »Hairotu«, ki jim je poslal sneg v zadnjem trenutku. Letos tudi on ni mogel pomagati in so bili primorani legendarni memorial prestaviti in ga bodo mogoče letos izpeljali kot tekaško prireditev.

Prvo tekmo smo doživeli šele na Krvavcu, kjer so člani Športnega društva Divji zajci organizirali tekmo v vzponu Zvoh night attack, ki je štela tudi za državno prvenstvo. Tekme so se udeležili vsi najboljši, s profesionalcem Lukom Kovačičem na čelu. Zelo lepa nočna tekma, ki v soju bakel pričara posebno vzdušje.

Zvoh night attack - vzporedno turni smučarji in tekači. Foto: Join Run

Za zaključek najkrajše sezone v zadnjih letih, smo se zbrali na Zelenici. Nejc Kuhar je s svojo ekipo Društva za razvoj turnega smučanja (DRTS) ponovno pripravil pravi praznik turnega smučanja - Zelenica Ski Raid 2020. V čudovitem sončnem vremenu in snežnih razmerah, ki so zahtevale previdnost pri izbiri trase so se zadnjič letos v tej sezoni zbrali najboljši turni smučarji iz Slovenije in Avstrije.

Gorska reševalna služba Slovenije-postaja Celje-društvo in TSK LiMa so že pripravljali zaključno tekmo slovenskega pokala na Okrešlju, vendar je izbruh novega koronavirusa preprečil izvedbo. Tekma je bila odpovedana, čeprav so na krnici nad Logarsko dolino na pobočjih Rink, Savinjskega in Jezerskega sedla ter Ledin enkratne snežne razmere.

Podkomisija za tekmovalno turno smučanje se je odločila, da ne glede na samo dve izvedeni tekmi letošnjega pokala, potegnemo črto pod sezono in razglasimo najbolj uspešne.

V kategoriji članov je bilo uvrščenih 18 tekmovalcev, med katerimi so bili najbolj uspešni Luka Kovačič (DRTS), Matjaž Mikloša (DRTS) in Luka Mihelič (KGT Papež).
V kategoriji starejših članov (45+) je bilo uvrščenih 8 tekmovalcev. Med prve tri so se uvrstili Tomaž Soklič (Šenturški oktet), Milan Šenk (TTSO/GRS Jezersko) in Boris Stropnik (TSK LiMa).
V kategoriji mladincev so bili uvrščeni trije tekmovalci, med katerimi je 1. mesto zasedel Maj Pritržnik (TSK LiMa), 2. mesto Jon Pritržnik (TSK LiMa) in 3. mesto zasedel Vid Praprotnik Čurič. Poudariti je potrebno, da so bili mladinci na tekmah slovenskega pokala oproščeni plačila štartnine.
V enotni ženski kategoriji so bile uvrščene štiri tekmovalke, med katerimi je 1. mesto zasedla Karmen Klančnik Pobežin (TSK LiMa), 2. mesto Isabelle Kuhar Sebastian (AO Rašica), 3. mesto pa Katarina Pritržnik (TSK LiMa).


 Končna razvrstitev - Slovenski pokal v tekmovalnem turnem smulčanju 2020

Zelenica Ski Raid 2020 in vikend zabave na snegu pri Planinskem domu na Zelenici. Foto: Žiga Eržen

Čestitke vsem nastopajočim in organizatorjem letošnjih dveh tekem, pa tudi tistim katerim tekme ni uspelo organizirati, pa ste kljub temu vložili veliko energije in sredstev. Podrobnejšo analizo letošnjega pokala bomo naredili na zboru načelnikov KGŠ, ki bo sklican naknadno.

Za konec poziv vsem tekmovalcem, da je pogoj za udeležbo na tekmovanjih za slovenski pokal v turnem smučanju plačana članarina PZS za leto 2020, ki jo lahko poravnate v katerem koli društvu ali klubu registriranem pod okriljem PZS. S plačano članarino ste tudi zavarovani na tekmah, lahko pa koristite tudi številne druge ugodnosti PZS.

 

Robert Pritržnik,
načelnik KGŠ PZS