Novice

Prikazano: 1 - 20 od 892 zapisov

Filip Princi znova do D15, kot peti v kultni smeri

V soboto, 25. maja, je novogoriškemu plezalcu Filipu Princiju uspel še en vzpon zgodovinskega pomena. V italijanskih Dolomitih je v slovitem plezališču Tomorrow's world opravil vzpon v smeri A line above the sky, ocenjeni z D15, v stilu DTS. Gre za smer, ki je nastala leta 2016 in takrat veljala za najtežjo na svetu. Filipov vzpon v tej smeri je šele peti do zdaj, opravljen v slogu DTS, pred njim je to uspelo zgolj štirim velikanom orodnega plezanja, Tomu Ballardu, Gaetanu Raymondu, Dareku Sokolowskemu in Jeffu Mercierju. Še bolj impresivno pa je dejstvo, da je Filipu v smeri uspelo v zgolj drugem poskusu, na vikend, ki ga je želel izkoristiti zgolj za študij slovite smeri ter druženje z Darekom Sokolowskim.

Zgodovinski uspeh Filipa Princija in pomembna mejnika Maje Šuštar Habjan in Gregorja Šegla

Pretekli teden je bil še posebej uspešen za slovenske orodne oziroma 'dry-tooling' plezalce. 17. aprila je svoje sanje uresničil primorski plezalec Filip Princi, ki je v italijanskem plezališču Bus del Quai preplezal smer Uragano Dorato težavnosti D15, kar je najtežji slovenski vzpon z orodji doslej. 20. aprila je Maja Šuštar Habjan na Gorenjskem preplezala smer Suspiria de profundis, ocenjeno z D14, kar je četrti najtežji ženski vzpon na svetu. Svoj kamenček v mozaik uspehov je dodal še Gregor Šegel, ki je isti dan isto smer preplezal na 'flash', torej v prvem poskusu, vendar z znanimi informacijami o oprimkih in smeri.

Testiranje tekmovalnih lednih plezalcev za začetek priprav

Pretekli teden so se pod vodstvom Klemna Premrla (AO PD Tržič) začele prve priprave tekmovalnih lednih plezalcev. Klemen je svoje dolgoletne bogate izkušnje in znanje - tako na področju tekmovalnega lednega plezanja, kot tudi plezanja težkih orodnih in kombiniranih smeri - strnil v uvodnem predavanju, ki se je odvilo že januarja.

Slovenci na mednarodnem turnosmučarskem taboru za mlade v Španiji

Petčlanska slovenska ekipa se je od 24. do 30. marca 2024 udeležila mednarodnega turnosmučarskega tabora za mlade II Olympic solidarity ski mountaineering training camp v Španiji, v kraju Jaca v Pirenejih. Tabor je bil za udeležence zelo dobra izkušnja in spodbuda za nadaljnje športno udejstvovanje. Člani slovenske ekipe so se dostojno postavili ob bok močnejšim reprezentancam po fizični pripravljenosti, izpiliti pa bodo morali še tehnične prvine.

Kolbl in Kovačič za konec sezone znova med top 10 v mešanih štafetah

S tekmo mešanih štafet se je 10. aprila v Cortini d’Ampezzo končala sezona svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju. Člana slovenske reprezentance Rea Kolbl in Luka Kovačič sta v mešanih štafetah znova osvojila 9. mesto in tako že četrtič v tej sezoni poskrbela za slovensko uvrstitev med najboljših 10 v tekmovalni disciplini, ki bo premierno na zimskih olimpijskih igrah 2026. Poleg šprintov, v katerih so Kolbl, Ana Čufer in Maj Pritržnik dobro nastopili dan prej.

Kolbl, Kovačič in Španring v Cortini posamično do najboljše uvrstitve v sezoni

Cortina d’Ampezzo je od 6. do 10. aprila prizorišče finalne tekme svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju. Med 125 tekmovalci iz 26 držav so odlično začeli tudi slovenski reprezentantje, saj so Rea Kolbl, Luka Kovačič in Klemen Španring na posamični tekmi posegli najvišje v tej sezoni. Ani Čufer je slabši nastop v vzponu vlil dodatno motivacijo za nastop v šprintih in mešanih štafetah, ki po današnjem dnevu počitka tekmovalce čakajo jutri in v sredo.

Tretja medalja za Klaro Velepec na Norveškem - bron posamično

Norveška turnosmučarska pravljica se nadaljuje! Kadetinja Klara Velepec je na sklepni tekmi mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem tretji tekmovalni dan osvojila še tretje odličje. Srebru v vzponu in šprintih je 16. marca dodala še bronasto medaljo s posamične tekme, svojo prvo v tej disciplini. Z nastopom je bil zadovoljen tudi mladinec Maj Pritržnik, ki se je na posamični tekmi uvrstil na odlično 10. mesto.

Novo srebro za Klaro Velepec, tokrat v olimpijskih šprintih

Kadetinja Klara Velepec srebrno nadaljuje zadnjo tekmo mladinskega svetovnega pokala v Moldeju na Norveškem. Uvodnemu drugemu mestu v vzponu je dan pozneje, 14. marca, dodala še srebrno odličje v šprintih. Srebro v šprintih je prva slovenska medalja v tekmovalnem turnem smučanju v tej disciplini, ki se premierno predstavi na zimskih olimpijskih igrah Milano-Cortina 2026. Mladinec Maj Pritržnik je preizkušnjo v šprintih sklenil na 13. mestu.

Klara Velepec tretjič srebrna, Maj Pritržnik peti v vzponu na Norveškem

Kadetinja Klara Velepec je na zadnji tekmi mladinskega svetovnega pokala 13. marca na Norveškem osvojila že tretjo srebrno medaljo v vzponu v letošnji sezoni, svoji premierni v tekmovalnem turnem smučanju. V Moldeju, kjer se je na sklepnem dejanju sezone zbrala najmočnejša konkurenca letos, se je izkazal tudi mladinec Maj Pritržnik s petim mestom v vzponu. Danes je na sporedu tekma v šprintih, v soboto posamična tekma, v nedeljo pa mešane štafete.

Svetovna turneja BANFF Centre Mountain Film Festival 2024

14. februarja se je v Münchnu začela velika nemška premiera kanadske filmske turneje BANFF Centre Mountain Film Festival World Tour 2024. Pričakujte najboljše pustolovščine in gorske filme leta. Letos se prvič ustavi tudi v Sloveniji - 26. marca 2024 v Ljubljani.

Turnosmučarski memorial celjskih gorskih reševalcev | Okrešelj 2024 | ODPOVEDANO

Memorial celjskih gorskih reševalcev, ki bo v nedeljo, 24. marca 2024 na Okrešlju, bo zaključna turnosmučarska tekma, ki bo štela za državno prvenstvo v parih, v kategoriji gorskih reševalcev in rekreativni kategoriji. Naslednje leto bo že 40. obletnica organizacije prve turnosmučarske tekme v Sloveniji, ki so jo organizirali člani GRS Celje že leta 1985. >>> Zaradi slabe vremenske napovedi je tekmovanje ODPOVEDANO.

6. Zelenica Ski Raid | državno prvenstvo v turnem smučanju | ODPOVEDANO

Društvo za razvoj turnega smučanja vabi na že 6. tekmovanje Zelenica Ski Raid, ki je zaradi zelo slabe vremenske napovedi z 10. marca prestavljen na ponedeljek, 1. aprila 2024. Tekma bo sočasno štela tudi za državno prvenstvo v turnem smučanju (posamezno). Tekmovanje bo spremljal pester spremljevalni program. >>> Zaradi slabe vremenske napovedi je tekmovanje ODPOVEDANO.

Maja Šuštar Habjan in Gregor Šegel zmagovalca v Domžalah

V soboto, 2. marca, se je na umetni steni v centru mesta Domžal odvijalo še zadnje dejanje letošnje tekmovalne lednoplezalne sezone - slovensko državno prvenstvo in odprto pokalno tekmovanje Slovencev, Hrvatov in Srbov. Pričakovano, a z nič manj truda kot tekmeci, sta slavila Maja Šuštar Habjan in Gregor Šegel, v ženski konkurenci sta na stopničke stopili še Katarina Legat in Marta Krejan Čokl, v moški pa Marko Guna in Italijan Gabriele Bagnoli.

Državno prvenstvo in odprti SHS-pokal v lednem plezanju vabita v Domžale

Vabljeni na državno prvenstvo in odprti slovensko-hrvaško-srbski pokal v tekmovalnem lednem plezanju, ki bo v soboto, 2. marca 2024, pri garažni hiši v Domžalah, z začetkom kvalifikacij ob 9. uri in atraktivnim finalom ob 14. uri. Pred domačim občinstvom bosta v pisani mednarodni konkurenci nastopila tudi najuspešnejša slovenska ledna plezalka zadnjih let Maja Šuštar Habjan in zmagovalec zadnje tekme celinskega pokala 2023/24 Gregor Šegel. Na prizorišču se poleg vrhunskega tekmovanja obetajo srečelov, pijača in jedača, glasba in dobro vzdušje. Vstopnine ni!